22 apr.

a (se) înverzi

Verbul a (se) înverzi se formează de la adjectivul verde şi înseamnă, în cea mai generoasă dintre accepţii, „a colora în verde”, lucru ce nu are întotdeauna semnificaţie pozitivă, putându-se avea în vedere şi sensul de „a păta, a murdări cu verde”. Atunci când are nuanţă reflexivă, verbul se referă la „a deveni sau a se face verde”.

Această din urmă semnificaţie îmi pare a fi cel mai des utilizată, mai ales cu trimitere la schimbările care se produc primăvara asupra vegetaţiei. Astfel, se foloseşte despre natură sau despre locuri din natură – „a se acoperi cu verdeaţă”, dar şi despre arbori – situaţie în care este sinonim cu a înfrunzi, aducător de bucurii.

Însă verbul are conotaţii negative atunci când se referă la apă şi unele alimentele care, atunci când încep a se strica, capătă o culoare verde; tot astfel, hainele şi materialele se pot înverzi din pricina vechimii. Verdele nesănătos este o culoare dezagreabilă, iar atunci înverzirea pare a fi un fenomen invaziv, sufocant, ucigător.

Una dintre cele mai faine întrebuinţări numeşte culoarea chipul uman pe care se oglindeşte un sentiment negativ extrem de puternic. Sensul acesta nu presupune, desigur, o înverzise propriu-zisă, ci paloarea aceea maladivă ce reflectă emoţii precum ciuda ori furia, frica ori mânia, sentimente care invadează sufletul în profunzime şi distrug bunătatea.

E surprinzător felul în care nuanţele aceleiaşi culori pot simboliza lucruri complet opuse. Fie viul odihnitor al naturii, fie urâţenia infectă a mucegaiului; fie puterea năvalnică a vieţii, fie putregaiul sufocant al morţii; fie frumuseţea curată a entuziasmului, fie veninul ucigător al invidiei… Poate de aici îi vine puterea, din ambivalenţa asta, construită în extreme şi opoziţii, în bine şi rău deopotrivă.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a deraia: Verbul a deraia are trei sensuri fundamentale, cele figurate construindu-se, desigur, pe baza celui propriu. ...
  • a încolţi: Verbul a încolţi se foloseşte, cu foarte puţine excepţii metaforice, numai la persoana a treia. ...
  • a răci: Verbul a răci are trei trimiteri fundamentale, toate referindu-se la scăderile de temperatură, în sisteme ...
  • a (se) îneca: Verbul a (se) îneca este obţinut prin derivare, din în- şi necat, care s-a păstrat, ...
  • a (se) umple: Verbul a (se) umple are o mulţime de semnificaţii, fie ele proprii, fie figurate. Sensul ...

© 2024 blog.ro-en.ro