20 nov.

a (se) înnegura

Verbul a (se) înnegura este un derivat, având drept cuvânt de bază substantivul negură, căruia i se adaugă prefixul în-. Este tranzitiv și reflexiv, însemnând „a (se) acoperi cu negură, cu ceață”. Sensul figurat se referă la oameni sau la chipul lor – „a căpăta o expresie tristă”, de asemenea și la privirea ori la mintea lor – „a pierde din proprietatea de a percepe clar obiectele din realitatea înconjurătoare”.

Sinonimele cele mai folosite și pe care le menționează cele mai multe dintre dicționare sunt a (se) împăienjeni, a (se) încețoșa, a (se) înnora, a (se) întrista, a (se) întuneca, a (se) mâhni, a (se) mohorî, a (se) posomorî, a (se) tulbura. Tot astfel, dintre antonime, trebuie amintite a (se) însenina, a (se) înveseli, a se învoioșa, a se lumina.

Când și când, toamna vine învăluită în neguri… Trec zile, după zile, după zile, după zile fără soare și totul în jur se desface privirii în propria-i ceață, de parcă asta ar fi materia primă a întregii lumi. Nu plouă și nu e neapărat frig, doar soarele-i dus pe alte coclauri. Și, odată cu plecarea lui, pânza neguroasă întunecă zarea și-i închide privirii albastrul frumos al cerului.

Așa a fost zilele astea. După o explozie nemaivăzută de culori și nuanțe tomnatice, lumea s-a lăsat cuprinsă în văluri de ceață și, cu lacrimile adunate-n barbă, așteaptă răbdătoare să vină gerul. Timpul trece încet, parcă mișcat de mâini leneșe ale nu știu cui, ce nu știe ori nu vrea să-și facă treaba… Zilele se întind greu una după alta, iar oamenii se mișcă în virtutea inerției, fără vreo noimă. Se apropie iarna. Ce bine…

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) înveseli: Verbul cel mai potrivit zilelor acestora pare să fie a (se) înveseli. Cel puţin dacă ...
  • a (se) albăstri: Verbul a (se) albăstri este produs autohton, din albastru – care este, dacă mă întrebați ...
  • a înceţoşa: Verbul a înceţoşa este unul de sezon, care ne umple zilele şi nopţile într-un fel ...
  • a trece: Verbul a trece mi-a dat mare bătaie de cap, pentru că are extrem de multe ...
  • a înierna: Verbul a înierna este format prin derivare, de la cuvântul de bază a ierna (un ...

© 2024 blog.ro-en.ro