13 feb.

a gerui

Verbul a gerui a fost o mare surpriză pentru mine, pentru că nici nu bănuiam că există. L-am descoperit anul acesta, într-o iarnă cum nu-mi aduc aminte să mai fi trăit vreodată, poate tot aşa rară la noi, ca şi cuvântul despre care vorbesc. Cum lesne se poate bănui, acesta este un derivat al substantivului ger, referindu-se la „a se face, a fi foarte frig, a se lăsa ger”. Dicţionarul Ortografic precizează formele pentru persoana a treia – prezentul geruieşte, imperfectul geruia şi conjunctivul să geruiască. În unele zone ale ţării, se foloseşte cu referire la rufele care pot fi „scoase la ger să se usuce şi să se înălbească”.

Îmi aduc aminte bine iernile copilăriei. Cu zăpezi cât gardul şi şcoli închise în martie, cu bulgări şi cazemate, cu sănii şi chiote, cu bulgăreli şi căzături, cu obraji îmbujoraţi şi vânătăi în cele mai neaşteptate locuri. Cu un frig înfiorător şi comunist în case. Le-am uitat o vreme gustul, pentru că s-au schimbat timpurile, m-am schimbat şi eu. Însă nu reuşesc deloc să-mi amintesc de ceva care să semene cu gerul ăsta înfricoşător… Sigur, iarna nu poate fi cald şi bine, dar m-a surprins geruiala asta năprasnică şi prelungă, venită fără veste şi întinsă peste lume fără răgaz, zi după zi şi noapte după noapte, ca într-un vis rusesc fără sfârşit.

2 comentarii la “a gerui”

  1. 1
    maria spune:

    Interesant verbul a gerui, nici macar o data nu am auzit acest cuvant.
    Multumesc de dezvaluire.
    Imi amintesc cand sora mea invata cuvinte din acestea mai putin uzuale si mi-a spus de verbul a eructa de care am ras o saptamana ca suna asa pompos.

  2. 2
    Iulia Muşat spune:

    Da, şi eu descopăr mereu cuvinte interesante :))

    Cu plăcere :)

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a mucenicí: Verbul a mucenicí are o arie de utilizare foarte redusă, fiind un derivat al substantivului ...
  • a (se) fortifica: Verbul a (se) fortifica face parte dintre cele a căror pătrundere în limba română poate ...
  • a ierna: Verbul a ierna nu are foarte multe lămuriri de sens în dicţionare, asta poate şi ...
  • a zădărnici: Verbul a zădărnici s-a format din termenul zadarnic, ce are în limba română atât valoare ...
  • a (se) boșorogi: Verbul a (se) boșorogi m-a surprins, pentru că una dintre semnificațiile lui îmi era complet ...

© 2024 blog.ro-en.ro