Arhiva pentru decembrie, 2020

31 dec.

DOOM 2: proamerican – probațiune

* proamerican (pro-a-me-ri-can) este adjectiv masculin cu pluralul proamericani și femininul proamericană-proamericane

* proastă-creștere apare ca substantiv compus, feminin cu genitiv-dativul proastei-creșteri

* probabil apare cu o valoare nouă – poate fi și adverb

* probabilistic este nou, adjectiv masculin cu pluralul probabilistici și femininul probabilistică-probabilistice

* probațiune (pro-ba-ți-u-ne) este substantiv feminin cu genitiv-dativul probațiunii și pluralul probațiuni („dovedire, dovadă”)

24 dec.

DOOM 2: a se pristăvi – a se prizări

! a se pristăvi trece în clasa reflexivelor; termenul este învechit și regional, însemnând „a muri, a strămuta (din lumea asta)” – verb cu indicativul prezent el se pristăvește, imperfectul se pristăvea și conjunctivul să se pristăvească

! pristoleanca (numele unui dans) este substantiv feminin căruia i se precizează acum și forma de genitiv-dativ – pristolencii

* privat apare ca adjectiv – masculin cu pluralul privați și femininul privată-private

* a privatiza este verb nou, cu indicativul el privatizează. Din aceeași familie lexicală, a intrat în circulație și substantivul *privatizare, feminin cu genitiv-dativul privatizării și pluralul privatizări.

! a se prizări devine și el reflexiv, verb folosit în registrul popular și familiar – „a deveni sau a rămâne mic, nedezvoltat; a se pipernici, a se chirci”; indicativul prezent este el se prizărește, imperfectul – se prizărea, conjunctivul – să se prizărească

17 dec.

DOOM 2: priorat – pristandaua

* priorat denumește funcția unui !priór (titlu în magistratură / ierarhia clericală); termenul este substantiv neutru și se desparte pri-o-rat. Din aceeași familie lexicală, dicționarul menționează separat femininul !prióră, care până acum apărea în același articol cu forma masculină principală („conducător al unei mănăstiri catolice sau al unei congregații de călugări”)

* prioritar (pri-o-ri-tar) apare ca noutate, adjectiv cu pluralul prioritari și femininul prioritară-prioritare

* pripă funcționează în registru popular și familiar, exclusiv în locuțiunile adverbiale în pripă / fără pripă

* pripășire este și el termen popular, substantiv feminin (din infinitivul lung al verbului a pripăși), cu genitiv-dativul pripășirii și pluralul pripășiri

! pristandaua (termen regional care denumește un dans) este înregistrat cu formă articulată acum; este substantiv feminin cu pluralul pristandale și genitiv-dativul pristandalei

15 dec.

„Pandemic” este cuvântul anului pentru Merriam-Webster

Probabil că ați auzit cuvântul “pandemie” aproape zilnic din martie încoace și de atunci a dominat aproape fiecare colț al lumii. Și nu există niciun cuvânt mai bun pentru a rezuma anul incredibil care a fost 2020.

“Pandemic” (“pandemie”) este cuvântul anului pentru Merriam-Webster. Acesta a reprezentat căutările frecvente și a remodelat limbajul pe care îl folosim zilnic.

Oamenii au căutat termenul “pandemic” cu o frecvență remarcabilă pe tot parcursul anului 2020, în special pe 11 martie, când Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial Covid-19 ca fiind pandemie. În acea zi, căutările termenului “pandemic” au crescut de 115.806% comparativ cu aceeași zi din 2019.

Continuare »

10 dec.

DOOM 2: prim-procuror – príor

! prim-procuror are primul termen invariabil, substantivul masculin articulându-se prim-procurorul, cu pluralul prim-procurori. Compuși în același fel sunt !prim-secretar, *prim-solist și *prim-solistă.

! prim rang funcționează exclusiv în locuțiunea de prim rang

! primúlă / prímulă este substantiv feminin cu două variante accentuale corecte; genitiv-dativul este primúlei/prímulei, iar pluralul primúle/prímule

* print apare ca noutate, substantiv neutru cu pluralul printuri. Din aceeași familie lexicală, este menționat și verbul *a printa, cu indicativul prezent el printează.

! príor își schimbă pronunția când se referă la miei și înseamnă „născut primăvara foarte timpuriu”; adjectivul popular are formă doar pentru masculin, cu pluralul priori, și se diferențiază acum și prin pronunție de substantivul !priór, spre deosebire de normă veche, care permitea accentuarea în același fel

08 dec.

„Quarantine” este cuvântul anului 2020 pentru Cambridge Dictionary

Cambridge Dictionary a dezvăluit cuvântul anului 2020 și acesta este “quarantine” (“carantină”), după ce a căpătat un sens nou în timpul pandemiei de coronavirus.

Editorii au spus că termenul “carantină” a fost cel de-al cel mai căutat cuvânt din acest an – și iese în evidență dacă renunțăm la cuvintele care se repetă în majoritatea anilor, și anume “hello” (“salut”) pe primul loc și “dictionary” (“dicționar”) pe al doilea.

A învis la limită alte cuvinte finaliste, “pandemic” și “lockdown”, care au fost, de asemenea, printre cele mai căutate între ianuarie și sfârșitul lunii octombrie 2020.

Continuare »

© 2024 blog.ro-en.ro