08 dec.

„Quarantine” este cuvântul anului 2020 pentru Cambridge Dictionary

Cambridge Dictionary a dezvăluit cuvântul anului 2020 și acesta este “quarantine” (“carantină”), după ce a căpătat un sens nou în timpul pandemiei de coronavirus.

Editorii au spus că termenul “carantină” a fost cel de-al cel mai căutat cuvânt din acest an – și iese în evidență dacă renunțăm la cuvintele care se repetă în majoritatea anilor, și anume “hello” (“salut”) pe primul loc și “dictionary” (“dicționar”) pe al doilea.

A învis la limită alte cuvinte finaliste, “pandemic” și “lockdown”, care au fost, de asemenea, printre cele mai căutate între ianuarie și sfârșitul lunii octombrie 2020.

Editorii au urmărit modul în care oamenii au folosit termenul “carantină” și, prin urmare, au adăugat un sens suplimentar în dicționar. Acesta este: „Perioadă generală de timp în care oamenii nu au voie să-și părăsească locuințele sau să călătorească liber, astfel încât să nu se îmbolnăvească sau să răspândească o boală”. Acesta marchează o trecere de la semnificațiile existente care se referă la reținerea unei persoane sau a unui animal suspectat de a fi contagios.

Cercetările indică faptul că termenul este folosit sinonim cu “lockdown”, în special în Statele Unite, cu referire la o situație în care oamenii rămân acasă pentru a nu se îmbolnăvi.

Wendalyn Nichols, manager editorial al Cambridge Dictionary, a spus:

Cuvintele pe care oamenii le caută dezvăluie nu doar ceea ce se întâmplă în lume, ci ceea ce contează cel mai mult pentru ei în legătură cu aceste evenimente. Nici coronavirusul, nici Covid-19 nu au apărut printre cuvintele pe care utilizatorii Cambridge Dictionary le-au căutat cel mai frecvent anul acesta. Credem că acest lucru indică faptul că oamenii au fost destul de încrezători în ceea ce este virusul.
În schimb, utilizatorii au căutat cuvinte legate de impactul social și economic al pandemiei, dovadă fiind nu doar termenul “quarantine” (“carantină”), ci și cei doi termeni finaliști pe lista scurtă pentru cuvântul anului: “lockdown” și “pandemic” (“pandemie”). Anul acesta au fost adăugate mai multe cuvinte noi în dicționar care se referă la pandemie, inclusiv “Covid-19”.

Ceilalți termeni încluși în dicționari includ:

  • HyFlex: prescurtare de la “hybrid flexible” și denotă un tip de predare în care o parte din elevi se află în sala de clasă, iar ceilalți se alătură la ore în același timp de la distanță folosind internetul
  • elbow bump: formă de salut prietenoasă prin care oamenii își ating coatele
  • social distancing: descrie obiceiul de a sta departe de ceilalți pentru a nu răspândi boala

Iată și câteva cuvinte telescopate, care combină prima parte a unui cuvânt cu finalul celuilalt:

  • quaranteam: grup de persoane care intră în carantină împreună
  • lockstalgia: sentiment de nostalgie pentru perioada de lockdown din pandemia de Covid-19
  • quaranteen: adolescent în vremea lockdown din pandemia de Covid-19
  • coronnial: persoană care s-a născut în perioada pandemiei de Covid-19

Se consideră probabil că utilizarea acestor cuvinte este trecătoare și niciunul dintre ele nu a fost adăugat în dicționar în acest moment.

Cea mai vizionată postare pe blogul Cambridge Dictionary din 2020 au fost termenii: “quarantine”, “carriers” (“purtători”) și “face masks” (“măști”), limbajul coronavirusului, care a avut aproape 80.000 de vizualizări în primele șase săptămâni după ce articolul a fost publicat pe 26 februarie 2020, și se clasează acum ca a noua cea mai vizionată postare “About Words” în cei aproape zece ani de viață ai blogului.

Postarea acoperă o serie de termeni înrudiți, cum ar fi “infectious”, “contagious”, “carriers”, “super-spreaders” și “symptoms”, precum și expresii precum “contract a virus”, “a spike in cases”, “contain the spread” și “develop a vaccine”.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro