24 nov.

„Lockdown” este cuvântul anului 2020 pentru dicționarul Collins

Lexicografii de la Collins Dictionary declară că au ales termenul „lockdwon” pentru că a devenit sinonim cu experiența trăită de populația de pe glob atunci când guvernele iau măsuri prin care încearcă să reducă pandemia de coronavirus.

Collins a înregistrat mai mult de un sfert de milion de utilizări ale termenului „lockdown” în 2020, față de doar 4.000 în anul precedent. Datorită modului în care pandemia a afectat utilizarea zilnică a limbajului, șase din cele 10 cuvinte ale anului din dicționarului Collins sunt legate de criza globală a sănătății din 2020.

Editorii dicționariului Harper Collins spun:

Este o experiență care unește miliarde de locuitori de pe întreaga planetă care au fost nevoiți să-și joace și ei rolul ca să combată răspândirea COVID-19.

„Coronavirus”, „social distancing”, „self-isolate” și „furlough”, precum și „lockdown” și „key worker” au fost incluse în lista mai lungă de 10 termeni ai anului. Numai termenul “key worker” a înregistrat o creștere de 60 de ori a utilizării sale, reflectând importanța atribuită în acest an profesiilor considerate esențiale pentru societate.

Helen Newstead, consultant lingvistic la Collins, a declarat:

Anul 2020 a fost dominat de pandemia globală. Închiderea totală a afectat modul în care lucrăm, studiem, cumpărăm și socializăm. Cum multe țări care intră într-o a doua perioadă de “lockdown”, nu este un cuvânt al anului de sărbătorit, dar este, probabil, unul care rezumă anul 2020 pentru cea mai mare parte a lumii.

Dicționarul Collins definește „lockdown”: „impunerea unor restricții stricte asupra călătoriilor, interacțiunii sociale și accesului la spațiile publice”.

Potrivit dicționarului, „coronavirus” este: „un virs dintr-un grup de viruși care conțin ARN ce poate provoca boli infecțioase ale tractului respirator, din care face parte și COVID-19”.

Evoluțiile sociale și politice semnificative dincolo de virus au fost, de asemenea, reflectate în listă, care și-a făcut deja drum în edițiile online ale dicționarului englez.

Un val de proteste reunite sub titlul „Black Lives Matter”, declanșat de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare neînarmat, aflat în custodia poliției americane, s-a răspândit în întreaga lume și a adus a făcut mișcarea cunoscută la nivel mondial.

Abrevierea „BLM”, adesea folosită ca hashtag în rețelele sociale, a fost folosită pe scară largă în conversații și în știrile ca urmare a protestelor, înregistrând o creștere a utilizării sale de 581% de către dicționarul Collins.

Rețelele sociale lansează în mod regulat cuvinte noi pentru dicționar. Anul acesta, dicționarul Collins a inclus termenul „TikToker”, ce desemnează persoana care partajează conținut pe platforma de socializare TikTok.

„Mukbang”, care se referă la moda sud-coreeană a bloggerilor video care mănâncă cantități mari de alimente în videoclipurile difuzate pentru urmăritorii acestora, a intrat, de asemenea, în listă.

Familia regală din Marea Britanie a influențat lista scurtă din 2020. „Megxit”, care se referă la abdicarea prințului Harry și a soției sale, Meghan, de la îndatoririle regale, a trecut în uz comun. Termenul, modelat după „Brexit”, care a fost cuvântul anului ales de dicționarul Collins în 2016, ilustrează cât de ferm este acum stabilit în vocabularul britanic.

Iată lista completă de termeni:

  • BLM – prescurtare pentru Black Lives Matter
  • keyworker – persoană fără a cărui activitate societatea nu poate funcționa corect
  • furlough – concedierea temporară a angajaților
  • self-isolate – a se plasa singur în carantină dacă are sau suspectează că are o boală contagioasă
  • social distancing – un set de măsuri care vizează oprirea răspândirii bolilor infecțioase, bazate pe a sta cât mai mult posibil departe de alte persoane
  • Megxit – retragerea Ducelui și a Ducesei de Sussex de la îndatoririle regale
  • TikToker – persoană care distribuie în mod regulat sau apare în videoclipuri pe TikTok
  • mukbang – videoclip sau webcast în care gazda mănâncă o cantitate mare de alimente pentru amuzamentul urmăritorilor spectatori

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro