02 mai

„Sheeple” în dicţionarul Merriam-Webster

Fanii Apple sunt citaţi de dicţionar ca un exemplu perfect pentru folosirea termenului „sheeple”. Definiţia este: „persoane docile, supuse sau uşor de influenţat: oameni asemănaţi cu oile”. Cum am spune noi, „turma”.

Vorbind de cronologie, este surprinzător că Merriam-Webster identifică prima folosire a termenului „sheeple” în 1945, care sigur precede apariţia iPhone.

Reacţia utilizatorilor Twitter în ceea ce priveşte adăugarea termenului a fost un amestec previzibil de amuzament, resemnare şi groază.

Wikipedia are o pagină dedicată termenului „sheeple”, fireşte, şi evidenţiază domeniul politic înaintea celui tehnologic:

„Sheeple” („sheep” şi „people”) este un termen derogatoriu care subliniază comportamentul pasiv de turmă al oamenilor uşor de controlat de către o putere guvernantă care îi face asemănători cu oile, animale de turmă uşor de călăuzit de către alţii. Termenul este folosit pentru a descrie pe acei care achiesează voluntar unei sugestii fără o analiză sau cercetare critică, în mare parte deoarece majoritatea posedă acelaşi tipar de gândire.

Cel mai cunoscut exemplu de folosire al termenului este în expresia „Wake up, sheeple!”, care există de ani de zile, dar a început să fie folosită mai des după ce a apărut într-o glumă xkcd din 2012.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro