10 sept.

a (se) reuni

Verbul a (se) reuni nu este, așa cum s-ar presupune, un derivat al lui a uni, ci este un termen împrumutat din limba franceză – réunir. Are valoare tranzitivă și reflexivă, având un sens echivalent cu a (se) aduna, a (se) strânge laolaltă, a (se) întruni. Evident că una dintre utilizări are în vedere acțiunea de „a (se) uni din nou” ori „a face să se reunească”, dar și „a strânge la un loc, într-un tot” – sinonim cu a masa, a îngrămădi.

Extrem de interesant este faptul că termenul are, în afară de cele anterior menționate, o mulțime de alte sinonime, utilizate în contexte specifice: a (se) aduna, a (se) aglutina, a (se) agrega, a (se) alipi, a asambla, a conexa, a convoca, a fixa, a (se) îmbina, a (se) împreuna, a (se) înmănunchea, a (se) întruni, a (se) lega, a monta, a (se) regrupa, a (se) lipi, a (se) suda, a (se) strânge, a (se) uni, a unifica.

Weekendul trecut am avut parte de o reuniune specială, care m-a bucurat neașteptat de mult: cu verișorii din partea tatălui meu, pe care nu-i mai văzusem de o groază de vreme. Am reușit să ne mobilizăm și să ne strângem în formulă aproape completă, unii dintre noi veniți cu soții/soțiile și cu puștii lor. A fost emoție, veselie, amintiri din copilărie, redescoperiri, dar și sentimente noi, calde, născute probabil din maturitatea perspectivei pe care o avem acum unii asupra altora.

În timp ce trenul mă purta spre locul întâlnirii, aveam impresia că știu ce urmează. Îi cunoșteam pe oamenii ăștia, am crescut împreună, am trăit și bune și rele atunci, odată, cu ei. Da, nu ne văzusem de multă vreme și eram bucuroasă să-i revăd. Dar nimic nu mă pregătise pentru surpriza de a-i descoperi pe verii mei cu pantaloni scurți deveniți bărbați în toată firea, părinți cu autoritate, având copii crescuți armonios. A fost foarte frumos. Și am învățat că, uneori, trebuie să-ți oferi șansa de a… (re)cunoaște oamenii.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) uni: Verbul a (se) uni înseamnă, în primul rând, „a (se) aduna unul lângă altul pentru ...
  • a importuna: Verbul a importuna face parte dintre verbele cele (relativ) noi, care au ajuns la noi ...
  • a (se) ralia: Verbul a (se) ralia înseamnă „a se aduna, a se grupa, a se strânge în ...
  • a culege: Verbul a culege este unul de sezon, care se referă la răsplata pe care o ...
  • a deziluziona: Verbul a deziluziona vine din franțuzescul désillusionner și este un tranzitiv ce se referă la ...

© 2024 blog.ro-en.ro