27 iun.

a metaforiza

A metaforiza este un verb care se foloseşte rar şi are o semnificaţie oarecum specializată, referindu-se la „a folosi mult metafore, a vorbi în metafore” sau „a da unui cuvânt/cuvintelor valoare metaforică”. Există, bineînţeles, şi substantivul metaforizare, dar n-am găsit nicăieri vreun sinonim pentru aceşti termeni, iar despre antonime n-am nicio idee. Poate doar ceva care să aibă în vedere sporirea expresivităţii vorbirii ori, dimpotrivă, absenţa oricărei expresivităţi, banalizarea exprimării.

Este fascinantă şi absolut năucitoare capacitatea limbii române de a metaforiza. Şi nu mă refer doar la căutarea artistică, ci la vorbele de zi cu zi, cele de care nici măcar nu suntem conştienţi că sunt metafore – Nichita se minuna odată despre expresivul grad de rudenie „o mamă de bătaie soră cu moartea”. Mie mi se pare minunat talentul scriitorilor de a vorbi în metafore, şi chiar ieri mă gândeam, citind despre „Setea muntelui de sare” a lui Sorescu: în secunda în care o să-mi nască-n cap o metaforă ca asta… mă apuc de scris!

Adauga un comentariu!Alte articole pe subiecte similare

  • know-how: Know-how este o structură care mie mi se pare intim legată de ideea de proprietate ...
  • a (se) obrinti: Verbul a (se) obrinti se foloseşte în registrul popular, despre răni, bube ori, prin extindere ...
  • a reseta: Azi mi-am ales un verb greu – a reseta. Este o noutate în DOOM2, unde ...
  • let’s agree to disagree: Let's agree to disagree este una dintre cele mai interesante expresii care sintetizează, în vorbe ...
  • a vremui: Verbul a vremui se formează de la substantivul vreme cu sufixul -ui şi se referă ...

© 2023 blog.ro-en.ro