17 ian.

a boicota

Sensurile verbului a boicota îmi apar mie diferenţiate întru câtva prin perspectiva din care este analizată acţiunea. Dacă se are în vedere persoana care o realizează, vorbim despre „a exercita, a aplica un boicot”, iar dacă răsucim puţin privirea şi spre cel care va suporta consecinţele ei, avem „a supune unui boicot”. Şi cred că aceasta din urmă este, de fapt, nuanţa originară a cuvântului, pentru că termenul provine de la numele primului individ care a suferit o astfel de măsură extremă (Charles Boycott). În context familiar, termenul asimilează sensul extins al expresiei „a pune la index”, care completează semnificaţia fără a recurge la elemente din familia lexicală a verbului.

Oricum am percepe conţinutul de sens al cuvântului-verb, se observă necesitatea cunoaşterii semnificaţiei substantivului boicot, care presupune o interdicţie declarată, o întrerupere sistematică a relaţiilor (de obicei de natură economică ori politică) şi un refuz ferm de conciliere. Măsura aceasta constituie o ripostă la o acţiune şi apare în semn de protest, pentru a manifesta dezacordul, având un scop bine determinat – izolarea, prejudicierea şi capitularea celui boicotat, presupunând trei paşi simpli – sentinţă, organizare şi inflexibilitate. Are o singură hibă: e nevoie de cât mai mulţi pentru a fi eficient, iar în lumea modernă, această acţiune mi se pare mai greu de realizat.

Împiedicarea derulării unei afaceri sau a unei acţiuni politice se poate realiza prin cererea adresată publicului, însă rareori acesta este atât de omogen încât să poată fi convins cu ajutorul aceloraşi argumente. Individualitatea este astăzi suficient de puternică pentru ca boicotul să se termine înainte de a începe, pentru că fiecare decide pentru sine. Aşa cum şi trebuie – în opinia mea fermă. Însă pentru mine, aproape orice tip de atitudine este de preferat absenţei reacţiei. Iar boicotul mi se pare o măsura excelentă de manifestare a nemulţumirii, din mai multe motive: este civilizat, nonviolent şi lipsit de echivoc. Prin urmare, vorbă mare: dau un regat pentru un boicot ca la carte!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a cârcoti: Aşa cum l-am găsit prin dicţionare, verbul a cârcoti are două sensuri – în opinia ...
  • a profita: Verbul a profita vine din franceză (profiter) și înseamnă, în primul rând, „a avea un ...
  • a deconcerta: Verbul a deconcerta este integrat între termenii livreşti (vine din franţuzescul déconcerter), însemnând „a face ...
  • a ierta: Sensul verbului a ierta presupune scutirea cuiva de o pedeapsă, trecerea unei vini cu vederea, ...
  • a manipula: Verbul a manipula este sinonim cu a mânui şi a manevra. În sensul cel mai ...

© 2024 blog.ro-en.ro