29 mart.

a manipula

Verbul a manipula este sinonim cu a mânui şi a manevra. În sensul cel mai banal pe care îl poate avea, el pare a se fi născut dintr-o necesitate evidentă de a folosi, cu ajutorul mâinilor, diverse obiecte. Complicând puţin lucrurile, mărind miza şi sporind dificultatea operaţiunii, verbul se mai poate referi la aranjarea cu grijă în vederea executării unor experienţe sau operaţii tehnice, ştiinţifice sau medicale. Însă ceea ce mi se pare mie că îl individualizează între termenii care pot avea aproximativ aceleaşi conotaţii, este referirea la exercitarea unei forme de control asupra minţii umane.

Pentru că acesta este, de fapt, sensul pe care îl acordăm cel mai des verbului, gândindu-ne fie la puterea pe care un om o poate avea asupra altuia, fie la felul în care un individ îşi poate împlini voinţa manevrând o masă de oameni, dar şi la modul în care un grup poate determina, prin manipulare, acţiunile unui reprezentant al său. Explicaţiile fac referire la antrenarea unui individ, a unui grup sau a unei comunităţi umane, în realizarea unor acţiuni ce au o finalitate care nu le este favorabilă actanţilor sau care – în cel mai puţin dramatic scenariu –, fără a le fi nocivă, aparţine şi interesează o voinţă străină de nevoile lor. Metodele prin care se realizează acţiunea de manipulare ţin de controlul în plan mental, care presupune o bună cunoaştere a psihologiei de grup, iar forma sa cea mai actuală şi mai cunoscută nouă este influenţarea opiniei publice prin mass-media, ori folosind alte metode de persuasiune.

Nu am de gând să devin nesuferită aducând în discuţie câteva subiecte despre care sunt sigură că ar putea face cu succes temeiul unei demonstraţii că suntem extrem de uşor de manipulat. Scopul vorbelor de azi este de a reaminti, acolo unde e nevoie, această realitate a fragilităţii care ne caracterizează atât de profund. Cred că cea mai sigură modalitate de a rezista manipulării este conştiinţa faptului că poţi fi manipulat, iar ca să combaţi manipulatorul, trebuie mai întâi de toate să recunoşti puterea pe care o poate – dacă-i permiţi – avea asupra ta.

2 comentarii la “a manipula”

  1. 1
    sis spune:

    Cine are ochi – sa vada, si urechi – sa auda…

  2. 2
    Iulia Muşat spune:

    … si nas – sa miroasa, si voce – sa se-auda!
    :)

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a aprecia: Verbul a aprecia are de-a face cu examinarea şi evaluarea sub raport cantitativ şi calitativ, ...
  • a (se) influenţa: Verbul a (se) influenţa înseamnă (în dicţionare, sec şi fără prea multe nuanţe) „a exercita ...
  • a subestima: Verbul a subestima înseamnă, în general, a atribui unei fiinţe, unui lucru sau unei împrejurări, ...
  • a depinde: Verbul a depinde are două sensuri principale, primul dintre acestea referindu-se la lucruri, fapte sau ...
  • a dărui: Unul dintre cele mai extraordinare lucruri de care oamenii sunt capabili este acela de a ...

© 2024 blog.ro-en.ro