Arhiva pentru noiembrie, 2020

26 nov.

DOOM 2: prim – prim-balerină

* prim se desparte de celelalte valori ale sale, atunci când este adjectiv masculin (număr prim) cu pluralul primi (factori primi, trei primi pași), articulat primii (primii pași); femininul este primă (materie primă), cu pluralul prime (materii prime, două prime observații), articulat primele (primele observații). Un al doilea articol se referă la !prim/primul, numeral cu valoare adjectivală, numai antepus față de substantiv; masculinul este un prim pas / primul pas, iar femininul o primă observație / prima observație.

* prima-doamnă apare ca noutate, substantiv feminin cu genitiv-dativul primei-doamne

! prim ajutor se ortografiază fără cratimă (ajutor medical imediat), structura fiind alcătuită din adjectiv (anterior înregistrat ca numeral) + substantiv

! primat („cel mai înalt grad în vechea ierarhie a Bisericii ortodoxe și catolice”) își schimbă valoarea morfologică; anterior adjectiv, este acum substantiv masculin cu pluralul primați

! prim-balerin este substantiv masculin cu pluralul prim-balerini (articulat prim-balerinii). Alături de el, *prim-balerină apare ca noutate, feminin cu pluralul prim-balerine.

24 nov.

„Lockdown” este cuvântul anului 2020 pentru dicționarul Collins

Lexicografii de la Collins Dictionary declară că au ales termenul „lockdwon” pentru că a devenit sinonim cu experiența trăită de populația de pe glob atunci când guvernele iau măsuri prin care încearcă să reducă pandemia de coronavirus.

Collins a înregistrat mai mult de un sfert de milion de utilizări ale termenului „lockdown” în 2020, față de doar 4.000 în anul precedent. Datorită modului în care pandemia a afectat utilizarea zilnică a limbajului, șase din cele 10 cuvinte ale anului din dicționarului Collins sunt legate de criza globală a sănătății din 2020.

Continuare »

19 nov.

DOOM 2: prici – a se prigori

! prici este substantiv neutru cu pluralul priciuri („pat rudimentar; pat de scânduri pentru un număr mare de persoane, folosit în dormitoarele comune”)

! pricomigdală a rămas singura variantă acceptată (picromigdală a dispărut); este substantiv feminin cu genitiv-dativul pricomigdalei și pluralul pricomigdale

! pricopseală / procopseală este un termen popular, substantiv feminin cu genitiv-dativul pricopselii/procopselii și pluralul pricopseli/procopseli. Dicționarul mai menționează și verbul acestei familii lexicale !a pricopsi / procopsi, din infinitivul lung al căruia provine substantivul !pricopsire/procopsire.

! prier, termen din sfera populară arhaică, este substantiv masculin cu genitiv-dativul lui prier (numele lunii aprilie)

! a se prigori trece în clasa reflexivelor; este verb cu indicativul prezent se prigorește, imperfectul se prigorea, conjunctivul să se prigorească („a se expune la dogoarea focului sau a soarelui; a se încălzi prea tare; (fig.) a fi chinuit, torturat de ceva, a se frământa, a se perpeli”)

12 nov.

DOOM 2: prezbiter – priapic

* prezbiter (cu accent pe i) este menționat ca noutate, substantiv masculin cu pluralul prezbiteri. De asemenea, apare și *prezbiteră, femininul cu genitiv-dativul prezbiterei și pluralul prezbitere („titlu onorific pentru o persoană care face parte din cinul bisericesc”).

* prezentație (poziție a fătului) e substantiv feminin cu genitiv-dativul prezentației

* prezidențiabil (pre-zi-den-ți-a-bil) are valoare adjectivală, masculin cu pluralul prezidențiabili și femininul prezidențiabilă-prezindențiabile

! preziua e substantiv feminin cu pluralul prezilele – folosit în structura în preziua / în prezilele

* priapic (referitor la priapism) este și el nou; se desparte pri-a-pic și este adjectiv masculin cu pluralul priapici și femininul priapică-priapice

05 nov.

DOOM 2: pretutindeni – previzionare

! pretutindeni rămâne singura variantă corectă pentru un adverb care accepta, anterior, și forma pretutindenea

* preuniversitar este un adjectiv masculin nou, cu pluralul preuniversitari și femininul preuniversitară-preuniversitare (pre-u-ni-ver-si-tar)

* prevalent apare ca noutate, termen livresc cu valoare adjectivală – masculin cu pluralul prevalenți și femininul prevalentă-prevalente („de importanță majoră, predominant”). Din aceeași familie, dicționarul menționează și *prevalență – substantiv feminin cu genitiv-dativul prevalenței („prevalare, precădere, preponderență, superioritate”).

* previzibilitate e substantiv feminin cu genitiv-dativul previzibilității

* previzionare (pre-vi-zi-o-na-re) este menționat ca substantiv feminin cu genitiv-dativul previzionării și pluralul previzionări

© 2024 blog.ro-en.ro