Arhiva pentru octombrie, 2020

29 oct.

DOOM 2: a prestabili – pretabil

! a prestabili este verb cu indicativul prezent eu prestabilesc și ei prestabilesc, imperfectul prestabilea și conjunctivul să prestabilească; cuvântul are două despărțiri corecte în silabe – pres-ta-bi-li/pre-sta-bi-li

! prestatal este adjectiv cu pluralul prestatali și femininul prestatală/prestatale

! presus este menționat ca adverb care funcționează exclusiv în structura mai presus

! preștiință apare ca substantiv feminin cu genitiv-dativul preștiinței – se desparte preș-ti-in-ță/pre-ști-in-ță

! a se preta trece în categoria verbelor reflexive – are indicativul prezent se pretează pretează (”a consimți să facă ceva incorect sau care este sub demnitatea sa”). Din aceeași familie lexicală, apare ca noutate adjectivul *pretabil, masculin cu pluralul pretabili și femininul pretabilă-pretabile.

22 oct.

DOOM 2: presetupă – prespălare

! presetupă este substantiv feminin – cu genitiv-dativul presetupei și pluralul presetupe, care acceptă acum două despărțiri corecte în silabe – pre-se-tu-pă/pres-e-tu-pă; termenul vine din franceză și înseamnă „garnitură de etanșare a unui organ mobil al unei mașini; presgarnitură”

* presezon apare ca noutate, substantiv neutru cu pluralul presezoane

* presopunctură este și el nou introdus în normă, substantiv feminin cu genitiv-dativul presopuncturii; se desparte pre-so-punc-tu-ră

! presostat e substantiv neutru cu pluralul presostate; are acum două modalități corecte de despărțire în silabe – pre-sos-tat/pre-so-stat („aparat pentru măsurarea și controlul presiunii unui fluid dintr-o încăpere închisă”)

* prespălare are genitiv-dativul prespălării și pluralul prespălări; substantivul feminin se desparte pres-pă-la-re/pre-spă-la-re

15 oct.

DOOM 2: prescript – presesiune

! prescript este un arhaism cu două variante corecte pentru despărțirea în silabe pres-cript/pre-script; este substantiv neutru cu pluralul prescripte (sinonim cu „dispoziție, normă, prescripție, prevedere”). Întreaga familie lexicală respectă cele două principii pentru silabisire, de pildă adjectivul !prescriptibil (masculin cu pluralul prescriptibili și femininul prescriptibilă-prescriptibile) și !prescripție – echivalent mai rar folosit al lui prescriere (substantiv feminin cu genitiv-dativul prescripției și pluralul prescripției.

! a prescurta se desparte pre-scur-ta, verb cu indicativul present prescurtează. Substantivul provenit din infinitivul lung este !prescurtare, substantiv feminin cu genitiv-dativul prescurtării și pluralul prescurtări.

* a preselecta este o noutate, verb cu indicativul prezent preselelectează

* preselecție (pre-se-lec-ți-e) este substantiv feminin cu genitiv-dativul preselecției și pluralul preselecții

* presesiune se desparte pre-se-si-u-ne – substantiv feminin cu genitiv-dativul presesiunii și pluralul presesiuni

08 oct.

DOOM 2: preorășenesc – prescriere

* preorășenesc se desparte pre-o-ră-șe-nesc și este adjectiv masculin, cu femininul preorășenească și plural comun – preorășenești

! prepeleac își schimbă genul – este acum neutru (nu masculin) și, prin urmare, și forma de plural – prepeléce (în loc de mai vechiul prepeleci)

! presărare este substantiv feminin cu genitiv-dativul presărării și pluralul presărări

! a preschimba are acum două variante corecte pentru despărțirea în silabe – pres-chim-ba/pre-schim-ba; este verb cu indicativul prezent preschimbă. Din infinitivul lui lung se formează substantivul !preschimbare (ce respectă aceleași reguli pentru silabisire), feminin cu genitiv-dativul preschimbării și pluralul preschimbări.

! a prescrie (pres-cri-e/pre-scri-e) este verb cu indicativul prezent eu prescriu, tu prescrii, noi prescriem, voi prescrieți, ei prescriu; conjunctivul prezent este să prescrie, imperativul – prescrieți, gerunziul – prescriind și participiul prescris. Substantivul corespunzător este *prescriere – susbtantiv feminin cu genitiv-dativul prescrierii și pluralul prescrieri.

06 oct.

Ascensiunea în mediul de business prin limbile străine

A_BEST organizează pe 14 octombrie 2020, de la ora 17:00, live, online, pe platforma Zoom, conferința „Ascensiunea în mediul de business prin limbile străine”, ediția a IV-a, în colaborare cu Teleperformance Romania. Cu această ocazie, Jose Kombo, Employer Branding Ambassador Teleperformance Romania, susține o dezbatere interactivă, în special despre impactul și importanța limbilor străine în comunicare și CEX (Customer Experience).

Aura Icodin, CEO & Founder A_BEST spune:

„Ascensiunea în mediul de business prin limbile străine”, ediția a IV-a, face parte dintr-o serie de evenimente organizate de A_BEST cu scopul de a promova importanța investițiilor în programe de training și cursuri de limbi străine, adaptate nevoilor concrete de învățare ale cursanților din corporații, în conformitate cu specificul mediului de afaceri din România.


Continuare »

01 oct.

DOOM 2: premodern – preoperatoriu

* premodern apare ca noutate, adjectiv masculin cu pluralul premoderni și femininul premodernă-premoderne

* prenadez este substantiv neutru

* prenupțial se desparte pre-nup-ți-al, adjectiv masculin cu pluralul prenupțiali și femininul prenupțială-prenupțiale

! Preobrajénie (Pre-o-bra-je-ni-e) este denumirea populară a sărbătorii ortodoxe Schimbarea la Față (6 august); substantivul propriu feminin are genitiv-dativul Preobrajeniei

* preoperatoriu (pre-o-pe-ra-to-rĭu) e adjectiv masculin, cu femininul preoperatorie și o singură formă de plural – preoperatorii

© 2024 blog.ro-en.ro