Arhiva pentru octombrie, 2016

31 oct.

a (se) declanșa

Verbul a (se) declanșa este un neologism venit din franceză – déclencher, având valoare reflexivă și tranzitivă. Astfel, el poate fi sinonim cu a (se) dezlănțui, a irupe, a (se) isca, a izbucni, a (se) porni, a (se) stârni, sau se poate referi la provocarea, prin comandă, a intrării rapide în funcție a unui mecanism sau a unui dispozitiv, înlăturând o piedică sau suprimând o piedică de blocare, ori la declanșarea automată a unui aparat.

Deși deseori se utilizează pentru elemente mecanice și tehnice („a desface, a deschide, a pune în funcțiune”), termenul poate avea în vedere și pornirea unor acțiuni de mari proporții sau provocarea subită a unor crize, stări ori discuții, precum și începutul brusc și cu violență al unei furtuni ori al altor fenomene naturale.

Dacă, în anumite contexte mai complexe, este menționată și o cauză, verbul este echivalent cu a cauza, a determina, a genera, a naște ori a pricinui, a produce, a provoca. Probabil că unul dintre cele mai frumoase sinonime este a se aprinde, fără a fi, în mod necesar, vorba despre foc, iar dintre antonime, dicționarele amintesc de a anclanșa și a inhiba.

Continuare »

31 oct.

Service rapid

Prea rapid :))

briefly

31 oct.

village

Exerciţiu de pronunţie

28 oct.

Kill the Umpire

At one game, a lady kept up a steady flow of threats at the umpire. No matter what was happening on the field, she kept yelling, „Kill the umpire! Kill the umpire!” This went on for an hour.

Another patron said, „Lady, the umpire hasn’t done anything wrong.”

The woman said, „He’s my husband and he came home last night with lipstick on his collar! Kill the umpire!!”

28 oct.

Vulcanienii trăiesc printre noi

Dar unde îi înmormântează? :)

Vulcan

28 oct.

Sound of Madness

Cântecul formaţiei Shinedown

© 2024 blog.ro-en.ro