27 dec.

Surreal – cuvântul anului 2016, ales de Merriam-Webster

„Surreal” („suprarealist”) este cuvântul anului 2016, după cum au ales cei de la Merriam-Webster. Înseamnă „marcat de intensa realitate iraţională a unui vis” sau „incredibil, fantastic”.

Termenul „surreal” nu a existat până prin 1924, când un grup de poeţi, pictori şi realizatori de film din Europa au fondat o mişcare pe care au botezat-o Suprarealism. Căutau să acceseze adevărurile minţii inconştiente dărâmând gândirea raţională. Abia din 1937 cuvântul „surreal” a început să funcţioneze de sine stătător.

Peter Sokolowski, editor la Merriam-Webster, declară:

Chiar pare un an ca unul dintre aceia. Compania urmăreşte permanent creşterile şi vârfurile în căutările de termeni de pe site, ca să facă o alegere. Anul acesta au existat multe perioade de interes faţă de „surreal”, mai ales după dezastrul produs de tragedia atacurilor de la Bruxelles din martie şi iulie, după masacrul din Ziua Naţională a Franţei de la Nisa şi după încercarea de lovitură de stat din Turcia. Toate acestea au primit o atenţie enormă în toată lumea şi multe persoane din media au folosit termenul „surreal” pentru a descrie scenele fizice şi „peisajele mentale”.

Singurul vârf care s-a detaşat a fost pe 9 noiembrie, ziua în care Donald Trump, candidatul la preşedenţie, a devenit preşedinte ales. Au mai existat şi alte vârfuri de căutare mai mici, după moartea cântăreţului Prince din aprilie, la vârsta de 57 de ani, şi după atacurile armate din iunie de la clubul de noapte „Pulse” din Orlando, Florida.

Ironic, dar soarta s-a întâlnit din nou cu „surreal” după decesul lu Garry Shandling, survenit în luna martie. Primul său sitcom, „It’s Garry Shandling’s Show”, a avut premiera la Showtime în 1986 şi l-a dus în faţa publicului, vorbind direct şi mimându-şi viaţa reală ca un actor de comedie standup, dar care ştia că făcea parte dintr-un spectacol de televiziune.

Sokolowski spune:

A fost suprarealist şi are legătură cu sensul iniţial al termenului suprarealist, care se spune că provine din curentul Suprarealism, mişcarea artistică de la începutul secolului al XX-lea.

Alţi termeni din Top 10 incluşi de Merriam-Webster în anul 2016 în urma vârfurilor semnificative de căutare sunt:

  • bigly: Da, este un cuvânt, dar o formă rară, şi uneori arhaică a lui „big”, datând de pe la 1400. Şi-a găsit locul în conştiinţa colectivă mulţumită lui Trump care e mare iubitor al expresiei „big league (liga superioară)”, cu valoare de adverb, dar sunând ca „bigly”.
  • deplorable: Hillary Clinton i-a descris astfel pe susţinătorii lui Donald Trump.
  • irregardless: Este considerat un cuvânt „nestandard” pentru „regardless”. E mai bine să fie evitat. „Irregardless” a fost folosit în timpul ultimului meci din grupele mondiale, iar utilizarea sa şi-a găsit bazele în social media.
  • icon: Acest vârf de utilizate a survenit după decesul lui Prince din 21 aprilie, împreună cu „surreal”. Sokolowski spune că a fost doar un moment de funeralii publice, lucruri care se întâmplă foarte rar.
  • assumpsit: La Convenţia naţională a Partidului Democrat, Elizabeth Warren a fost prezentată de unul dintre foştii ei studenţi de la Harvard, republicanul Joseph P. Kennedy III de Massachusetts. Acesta a descris cum în prima zi l-a întrebat care este definiţai cuvântului „assumpsit” şi el nu a ştiut. „Domnule Kennedy, ai un dicţionar?” Aşa că toată lumea a căutat termenul în dicţionar: termen din drept, cu rădăcini de origine latină, pentru un timp de promisiune sau contract implicit. Kennedy nu l-a definit atunci când a istorisit povestea.
  • faute de mieux: Literar, această expresie franceză înseamnă „absenţa unui lucru mai bun sau mai dezirabil”. Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă de Justiţie a folosit-o în iunie într-un comunicat cu privire la sprijinirea unei decizii care anula o lege din Texas ce ar fi închis toate cele nouă clinici din stat unde se practică avortul.
  • in omnia paratus: Expresie latină pentru „pregătit pentru toate lucrurile”. Referinţa s-a făcut într-unul din episoadele serialului „Gilmore Girls” difuzat recent pe Netflix, când Rory trebuie să sară de pe o platformă înaltă ca făcând parte din iniţierea unei societăţi secrete la Yale.
  • revenant: Leonardo DiCaprio l-a interpretat în filmul eponim, trimiţându-i pe spectatori să iscodească prin dicţionare. Se defineşte drept „persoană care se întoarce din morţi sau după o lungă absenţă”. Originile sale datează din 1820 şi chiar dacă are conotaţii biblice, nu este un termen de o aşa natură.
  • feckless: Este termenul cu care vice-preşedintele ales Mike Pence a descris politica externă a preşedintelui Obama în dezbaterea cu democratul Tim Kaine. Are sensul de „slab” sau „lipsit de valoare”.

1 comentariu la “Surreal – cuvântul anului 2016, ales de Merriam-Webster”

  1. 1
    Peter Gluck spune:

    Cu regret trebuie sa spun ca NU a castigat cuvantul care descrie cel mai bine si-n modul cel mai tragic-realist situatia de azi pe plan mondial si local:
    PROBLETENCE
    Rog cautati pe Web si va veti convinge
    As e cand nu ai relatii la Merriam Webster…
    peter

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro