Cuvântul anului 2013 ales de Merriam-Webster: science
Editorii americani ai Merriam-Webster s-au comportat diferit de colegii lor britanici de la Oxford Dictionaries. Când vine vorba să aleagă cuvântul anului, alegerea celor de la Oxford este mai degrabă editorială, o selecţie calitativă cu scopul de a aduce o schimbare culturală, în vreme ce Merriam-Webster se bazează mai mult pe numere. Şi astfel, pe baza celor mai populare cuvinte ale acestui an, editorii din Springfield, Massachusets, au declarat învingătorul: „science” („ştiinţă”).
Alegerea poate părea banală pe lângă „selfie” al celor de la Oxford, însă editorii susţin că alegerea lor este una proprie. „Datele noastre indică faptul că unele dintre cele mai căutate cuvinte din dicţionar sunt cele care reflectă idei mari şi care stau la pândă în spatele titlurilor,” scrie editorul Peter Sokolowski într-o declaraţie. Editorii leagă termenul „science”, un termen pe care utilizatorii l-au căutat de până la 176% mai mult decât anul trecut, cu discuţiile politice despre schimbările climatice şi în educaţie, dar şi cu ultima carte a lui Malcolm Gladwell („David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants”), criticată drept o interpretare greşită a ştiinţei. „Este un cuvânt conectat la dihotomiile culturale vaste: ştiinţă şi credinţă, raţiune şi ideologie, observaţie şi intuiţie, evidenţă şi tradiţie”, spune şi Peter Sokolowski, editor la Merriam-Webster.
Iată mai jos topul celor 10 cuvinte candidate în 2013:
- science (ştiinţă) – 176%
- cognitive (cognitiv) – 158%
- rapport (raport) – 145%
- communication (comunicare) – 139%
- niche (nişă) – 138%
- ethic (etic) – 134%
- paradox (paradox) – 130%
- visceral (visceral)– 130%
- integrity (integritate) – 127%
- metaphor (metaforă) – 124%
„Cognitive” este un alt termen care a fost din ce în ce mai accesat ca urmare a atenţiei acordate traumatismelor cerebrale traumatice ale veteranilor prezente în publicaţiile din 2013. „Oamenii nu sunt interesaţi doar în a şti mai mult despre modul în care traumatismele afectează funcţia cognitivă, dar şi cum vârsta şi alţi factori afectează această funcţie şi dezvoltarea”, a declarat Sokolowski.
„Rapport” şi „communication” au cunoscut şi ei o creştere în frecvenţa accesării în dicţionar, ca urmare a temei „comunicaţiilor private” pusă în discuţie de curând în urma unui incident internaţional, a menţionat Kory Stamper, editor asociat la Merriam-Webster.
„Niche” este un cuvânt despre care mulţi presupun că are legătură cu marketingul. Însă căutările asociate cu acest termen au legătură cu pronunţia acestuia – să fie „nitch”, „neesh” sau „nish”? „Ne bucurăm să vedem că utilizatorii folosesc dicţionarul că să verifice ortografia şi pronunţia cuvintelor”, spune Stamper.
Anul trecut, „socialism” şi „capitalism” au împărţit titlul de cuvântul anului Merriam-Webster, după „pragmatic” în 2011 şi „austeritate” în 2010.