Feminism – cuvântul anului 2017 pentru Merriam-Webster
În anul în care Donald Trump a tras protestele femeilor din toată țara, iar bărbați cu influență au fost acuzați de comportamente sexuale nepotrivite, cel mai important dicționar american a ales „femninism” cuvântul anului. Apelările termenului au crescut cu 70% anul acesta, căutările crescând după Marșul Femeilor din Washington și alte orașe americane de pe 21 ianuarie. Campania democratei Hillary Clinton și referințele care o asociau cu sufragetele îmbrăcate în alb, ca și pierderea sa în fața lui Donald Trump, al cărui comportament față de femei e bine cunoscut, a dus, de asemenea, la intensificarea conceptului.
Interesul a fost sporit și de romanul „Povestea cameristei”, adaptată într-un mini-serial despre un viitor distopic în care o femeie este concubină într-o perioadă dictatorială, dar și de succesul uriaș al filmului „Wonder Woman” (cu actrița istraeliană Gal Gadot în rolul principal) de la Hollywood.
Merriam-Webster spune că mai multe apelări au urmat valului uriaș de plângeri care au neliniștit figuri bine cunoscute de la Hollywood, politicieni, afaceriști și a dus la apariția campaniei #MeToo din social media inițiată de femei din toată lumea, scoțându-l la iveală pe Harvey Weinstein și alți „silence breakers” (cei care sparg tăcerea).
Alt vârf s-a înregistrat când consiliera de la Casa Albă, Kellyanne Conway, prima femeie care a condus o campanie prezidențială de succes, a declarat în februarie că ea nu se consideră o feministă:
E dificil pentru mine să mă consider o feministă în sensul clasic, pentru că pare foarte anti-masculin și cu siguranță pare a fi foarte pro-avort. Nu sunt nici anti-masculină și nici pro-avort. Există un feminism individual, prin care îți faci propriile alegeri. Mă uit la mine ca la un produs al alegerilor mele, nu o victimă a circumstanțelor mele. Iar pentru mine despre asta este feminismul conservator.
Definițiile actuale ale termenului feminism sunt: „teoria egalității politice, economice și sociale dintre sexe” și „activitate organizată în numele drepturile și interesele femeilor”.
Feminism este în dicționar în Top 10 în ultimii ani, alături de alți termeni în „isms” în 2015: „socialism”, „fascism”, „racism”, „comunism”, „capitalism” și „terrorism”.
Peter Sokolowski, editor al Merriam-Webster, declară:
Termenul „feminism” a fost în uz la modul general, dar și într-unul specific. Ce înseamnă să fi feminist în 2017? Genul acesta de întrebări cred că au fost cele care i-au trimis pe oameni să caute în dicționar.
Rădăcinile feminismului se află la latinescul pentru „femeie” și „femelă”, care datează în engleză în secolul al XIV-lea. Sokolowski nu a privit mai departe de predecesorul fondator al companiei, Noah Webster, la prima referință din dicționar din 1841, care nu e chiar așa de veche în istoria limbii engleze.
Sokolowski mai adaugă:
Era un termen foarte nou la acea vreme. Definiția sa nu e definiția pe care noi o înțelegem astăzi. Definiția lui era: „calitățile femeii”, deci feminismul pentru Noah Webster însemna a fi femeie. Avem dovezi că termenul a fost folosit în secolul al XIX-lea în sens medical, pentru caracteristicile fizice ale unei adolescente în dezvoltare, înainte de a fi folosit ca termen politic, ca să spun aşa.
Merriam-Webster a mai avut 9 candidați pe listă:
- complicit – legat de demiterea directorului FBI director James Comey și implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane
- recuse – cu referire la investigațiile Rusia
- empathy
- dotard – folosit de Kim Jong-un pentru a-l descrie pe Donald Trump
- syzygy – configurația aproape în linie dreaptă a trei corpuri cerești, cum ar fi Soarele, Luna și Pământul în timpul unei eclipse solare și lunare
- gyro – care poate fi pronunțat în trei feluri, fenomen sărbătorit de Jimmy Fallon la un din emisiunea sa „The Tonight Show”
- federalism – la care Lindsey Graham a făcut referire la discuție despre viitorul Legii privind asigurările medicale gratuite
- hurricane – pe care Sokolowski îl suspectează a fi din pricină că oamenii sunt nedumeriți de viteza vântului
- gaffe – cum ar fi ceea ce s-a întâmplat la Premiile Oscar, când a fost anunțat greșit câștigătorul pentru cel mai bun film