21 mai

a tuna

Verbul a tuna e de sezon: ploile cu fulgere şi tunete sunt semne incontestabile ale venirii anotimpului cald. Prin urmare, primul sens al termenului se referă exact la acest aspect, însemnând „a se produce sau a se auzi, a răsuna tunetul” (în urma unei descărcări electrice în atmosferă), situaţie în care sinonimele sunt a detuna, chiar a trăsni. Dintr-un alt punct de vedere, se pare că există un sens învechit al cuvântului, care are în vedere acţiunea de „a trage cu tunul sau cu alte arme de foc”.

În mod evident, elementul fundamental de semnificaţie este cel sonor. Prin extindere de sens, cuvântul poate fi folosit cu referire la „a produce un zgomot mare, a scoate un vuiet puternic”, stabilind sinonimie cu a bubui, a vui. În registru figurat, verbul are în vedere tonalitatea glasului uman – „a vorbi cu glas ridicat, ce răsună puternic”, sinonim cu a striga, a ţipa, a urla. Cele mai frumoase sunt, desigur, expresiile: a tuna şi a fulgera („a fi furios, a face scandal”), a tunat şi i-a adunat (ironic, despre cei care se potrivesc la rele).

Continuare »

18 iul.

a rage

Verbul a rage se foloseşte în mod special pentru unele animale, însemnând „a scoate răgete (specifice speciei)” – deci sinonim cu a mugi, a behăi şi ce alte vocabule de soiul ăsta mai găsiţi. Are însă şi o dimensiune figurată, referindu-se fie – depreciativ – la copiii care plâng cu glas tare şi, de cele mai multe ori, fără un motiv întemeiat, fie – într-un registru familiar – la orice sunete umane, puternice şi prelungi, stabilind sinonimie cu a ţipa, a striga, a răcni, a zbiera, a urla.

Continuare »

© 2024 blog.ro-en.ro