26 sept.

a inspecta

Verbul a inspecta a ajuns la noi prin cunoscutul proces de relatinizare, venind pe filieră franceză (inspecter, din latinescu inspectare). Este un tranzitiv care se referă la „a controla cu autoritate, a verifica activitatea unei persoane, a unei instituții etc. pe baza unei însărcinări speciale”. Prin extindere de sens, termenul poate avea în vedere „a examina, a cerceta amănunțit și cu atenție ceva”.

Acțiunea este, în general, realizată de un inspector, ce are sarcina de „a examina îndeplinirea unor sarcini”. Controlul se efectuează în mod oficial, pentru a constata dacă totul decurge cum trebuie. În funcție de context, sinonimele pot fi a cerceta, a controla, a observa, a revedea, a revizui, a verifica; cele mai neobișnuite sunt din fondul vechi: a revedui, a teorisi (grecism) și a șmotri (militar).

Continuare »

10 iun.

a verifica

Verbul a verifica are în dicţionare două sensuri de bază. Primul dintre acestea se referă la „a supune ceva unui control, pentru a constata dacă acesta corespunde adevărului, cerinţelor, calităţii sau anumitor date”. Astfel, se pot verifica date, noutăţi, teze sau afirmaţii, dar şi motoare, aparate, maşini, sinonimele fiind, în aceste cazuri, verbe precum a încerca, a proba, a revedea, a revizui.

Dintr-un alt punct de vedere privind lucrurile, sub un aspect mai complex ce necesită un proces mai îndelungat, verificarea se poate referi la persoane, însemnând „a cerceta pe cineva (ori activitatea cuiva) pentru a vedea în ce măsură corespunde funcţiei sau calităţii pe care o deţine sau care i se încredinţează”. În acest caz, sinonimele sunt – în funcţie de felul verificării – a cerceta, a controla, a examina, a inspecta.

Continuare »

12 ian.

Revizuirea facilităţilor

La acest început de an, am revizuit mare parte dintre facilităţile site-ului – „pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale”, ca să-l cităm pe Nenea Iancu. Ca urmare, au apărut mici modificări de aspect, am pus în practică unele idei noi, am realizat ajustări şi reglaje fine, chiar şi unele corecţii. Sunt prea multe şi mărunte pentru a le prezenta pe fiecare. Merită menţionat doar că paginile de exemple pentru termenii în engleză au fost refăcute, acum fiind mai interesante şi utile.

Site-ul a devenit unul uriaş. În acest moment, Google raportează că a indexat 539.000 de pagini de pe ro-en.ro. Desigur, la un volum atât de mare de informaţii, este posibil să mai apără şi greşeli. Dacă observaţi ceva care vi se pare în neregulă, nu ezitaţi să ne semnalaţi, pentru a verifica şi, eventual, corecta. Şi sugestiile sunt binevenite, ca întotdeauna.

© 2024 blog.ro-en.ro