27 sept.

DOOM 2: OZN – pachetizare

* OZN se citește ozene; este substantiv neutru cu articularea OZN-ul și pluralul OZN-uri

! ozonosferă este substantiv feminin, cu genitivul ozonosferei; cuvântul acceptă, acum, două despărțiri corecte în silabe: o-zo-nos-fe-ră/o-zo-no-se-ră

! p – litera – se citește pe/pî și este substantiv masculin sau neutru, cu două forme de plural: p/p-uri. În cazul sunetului *p, se precizează o singură pronunție – ; este substantiv masculin cu pluralul p.

* pacemaker este un anglicism care se pronunță péĭsmeĭcăr, substantiv neutru cu pluralul pacemakere („persoană care conduce într-o cursă, stabilind ritmul” sau „stimulator cardiac”)

* a pachetiza („a amala produse”) este verb cu indicativul prezent pachetizează. Din aceeași familie lexicală, substantivul feminin *pachetizare are genitiv-dativul pachetizării și pluralul pachetizări.

16 apr.

UFO / OZN

În limba engleză, UFO este abreviere de la Unidentified Flying Object. În limba română, echivalentul este OZN, de la Obiect Zburător Neidentificat.

În principiu, UFO / OZN nu are legătură directă cu navele extraterestre, dar aceasta este o confuzie frecventă. OZN poate fi orice obiect, sau chiar o iluzie optică, care apare pe cer şi nu ştim ce este. În momentul în care am aflat ce este, termenul de OZN nu se mai aplică. De exemplu, dacă într-un film SF vedem o farfurie zburătoare, nu este un OZN, pentru că am identificat-o.

© 2021 blog.ro-en.ro