21 iul.
! mielínă (mi-e-li-nă) este substantiv feminin cu genitiv-dativul mielínei, care acum are și formă de plural – mielíne; termenul se referă la „teaca ce învelește fibra nervoasă, constituită din colesterol, fosfolipide, acizi grași etc.”
! mielografíe (mi-e-lo-gra-fi-e) apare ca feminin cu genitiv-dativul mielografíei și pluralul mielografíi(le) – „examen radiologic al canalului rahidian și al măduvei spinării”
* miercurea este adverb
* miérea-cúcului e denumirea unei plante, substantiv feminin cu genitiv-dativul miérii-cúcului. Din aceeași familie lexicală, *miérea-úrsului e feminin cu genitiv-dativul miérii-úrsului.
! a o mierlí este termen argotic, verb cu indicativ prezent eu o mierlésc / el o mierli, imperful el o mierleá, perfectul compus a mierlít-o, conjunctivul prezent el să o mierleáscă și gerunziul mierlínd-o
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
13 iul.
Verbul de astăzi este unul pe care foarte mulţi dintre noi îl consideră extrem de neplăcut şi preferă să-l ignore cea mai mare parte a vremii, pentru că a muri înseamnă „a înceta de a mai trăi”, „a se stinge din viaţă”. Moştenit din latinescul moriri, cuvântul stabileşte sinonimie cu surprinzător de mulţi termeni din diferite registre stilistice; cele mai comune echivalente sunt a deceda, a dispărea, a se duce, a pieri, a se prăpădi, a răposa, a (se) sfârşi, a se stinge, a sucomba; mai rar folosite sunt cele cu tentă livrescă – a expia, a repauza; din sfera celor învechite putem aminti pe a se săvârşi, a se pristăvi, a se proslăvi, a se petrece, iar din câmpul celor ireverenţioase cu tentă argotică a crăpa, a plesni, a se sparge, a se curăţa, a o mierli. De asemenea, în afară de oameni, se poate referi şi la plante (cu sensul de a se usca, a se veşteji), la diverse forme de emisie energetică, luminoasă, sonoră (făcând referire la „a înceta de a mai fi perceput cu organele de simţ, a se pierde treptat”, a se stinge, a se epuiza, a se extenua), la sentimente şi credinţe (poate muri iubirea sau speranţa), la forme de civilizaţie ori limbi („a înceta de a mai exista, printr-o evoluţie lentă, a ajunge în declin, a apune”).
Continuare »
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Vorbe despre verbe
Comenteaza! Recomanda!