21 iul.

DOOM 2: mielină – a o mierli

! mielínă (mi-e-li-nă) este substantiv feminin cu genitiv-dativul mielínei, care acum are și formă de plural – mielíne; termenul se referă la „teaca ce învelește fibra nervoasă, constituită din colesterol, fosfolipide, acizi grași etc.”

! mielografíe (mi-e-lo-gra-fi-e) apare ca feminin cu genitiv-dativul mielografíei și pluralul mielografíi(le) – „examen radiologic al canalului rahidian și al măduvei spinării”

* miercurea este adverb

* miérea-cúcului e denumirea unei plante, substantiv feminin cu genitiv-dativul miérii-cúcului. Din aceeași familie lexicală, *miérea-úrsului e feminin cu genitiv-dativul miérii-úrsului.

! a o mierlí este termen argotic, verb cu indicativ prezent eu o mierlésc / el o mierli, imperful el o mierleá, perfectul compus a mierlít-o, conjunctivul prezent el să o mierleáscă și gerunziul mierlínd-o

13 iul.

a muri

Verbul de astăzi este unul pe care foarte mulţi dintre noi îl consideră extrem de neplăcut şi preferă să-l ignore cea mai mare parte a vremii, pentru că a muri înseamnă „a înceta de a mai trăi”, „a se stinge din viaţă”. Moştenit din latinescul moriri, cuvântul stabileşte sinonimie cu surprinzător de mulţi termeni din diferite registre stilistice; cele mai comune echivalente sunt a deceda, a dispărea, a se duce, a pieri, a se prăpădi, a răposa, a (se) sfârşi, a se stinge, a sucomba; mai rar folosite sunt cele cu tentă livrescă – a expia, a repauza; din sfera celor învechite putem aminti pe a se săvârşi, a se pristăvi, a se proslăvi, a se petrece, iar din câmpul celor ireverenţioase cu tentă argotică a crăpa, a plesni, a se sparge, a se curăţa, a o mierli. De asemenea, în afară de oameni, se poate referi şi la plante (cu sensul de a se usca, a se veşteji), la diverse forme de emisie energetică, luminoasă, sonoră (făcând referire la „a înceta de a mai fi perceput cu organele de simţ, a se pierde treptat”, a se stinge, a se epuiza, a se extenua), la sentimente şi credinţe (poate muri iubirea sau speranţa), la forme de civilizaţie ori limbi („a înceta de a mai exista, printr-o evoluţie lentă, a ajunge în declin, a apune”).

Continuare »

© 2022 blog.ro-en.ro