10 nov.

a înceţoşa

Verbul a înceţoşa este unul de sezon, care ne umple zilele şi nopţile într-un fel extrem de puţin plăcut. Căci se referă, în primul rând, la un fenomen meteorologic – „a se lăsa, a apărea ceaţa”, situaţie în care este sinonim cu a se înnegura. Ca predicat, se utilizează deseori în interdependenţă cu substantivele vremea şi zarea, ori cu valoare impersonală.

Cu sens figurat, verbul se foloseşte pentru „a pierde din capacitatea de a percepe clar obiectele din realitatea înconjurătoare”, cu referire la ochi sau vedere, chiar şi la minte. În această situaţie, termenul stabileşte sinonimie cu a se împăienjeni, a se tulbura, a se întuneca. Şi într-o situaţie, şi în cealaltă, antonimul este a se limpezi.

Continuare »

18 apr.

a decanta

A decanta este un verb care are un sens de bază destul de tehnic, concret şi asociat aproape definitiv domeniului chimiei. Se referă la operaţiunea de curăţare a unui lichid tulbure, în care se află corpuri solide în suspensie, prin scurgerea lichidului limpezit, după sedimentarea particulelor pe fundul vasului. Scopul este, deci, separarea de impurităţi a substanţei lichide, înlăturarea murdăriei, îndepărtarea corpurilor străine, printr-un proces simplu şi non-invaziv, care se desfăşoară în mod natural.

Continuare »

© 2024 blog.ro-en.ro