01 sept.

DOOM 2: dicţie/dicţiune – digest

! dicţie/dicţiune are două forme acceptate (cea de-a doua fiind singura care figura în dicţionarul vechi), având genitiv-dativul dicţiei/dicţiunii şi pluralul dicţii/dicţiuni

! dieceză/dioceză (sinonim al lui „eparhie, episcopie”) are şi el două forme corecte, genitiv-dativul diecezei/diocezei şi pluralul dieceze/dioceze. Din familia lui lexicală, suferă acelaşi tip de modificări adjectivul masculin !diecezan/diocezan; are pluralul diecezani/diocezani şi femininul diecezană/diocezană – diecezane/diocezane.

! diesel primeşte lămuriri referitoare la sens – „motor”, la provenienţă – germanism, la pronunţie – dizăl şi la despărţirea în silabe – die-sel; cuvântul este un substantiv neutru cu pluralul diesele. I se adaugă în DOOM2 şi termenul de origine, substantivul propriu *Diesel (nume de persoană).

* diferit („care diferă”) apare ca noutate, adjectiv masculin cu pluralul diferiţi şi femininul diferită-diferite, în structuri de tipul opinii diferite, opiniile sunt diferite. De asemenea ca noutate, apare şi *diferiţi („fel de fel”), folosit la plural pentru masculine, cu forma diferite pentru feminine (diferite opinii); genitiv-dativul pentru ambele genuri este diferitor (neprecedat de alt determinant cu formă cazuală marcată), în timp ce pentru acuzativ se foloseşte precedat de a sau la (a/la diferiţi, a/la diferite).

* digest („rezumat”) este un anglicism care se pronunţă daĭgest, substantiv neutru cu pluralul digesturi

29 sept.

Dicţie, tehnică vocală şi improvizaţie

În perioada 9-11 octombrie 2009, Teatrul Fără Frontiere organizează un workshop de dicţie şi tehnică vocală, susţinut de lect. univ. dr. Viorica Vatamanu, profesor de „Vorbire scenică” la UNATC „I.L. Caragiale”.

Exerciţiile pe care se bazează workshop-ul sunt preluate din arta actorului, dar aplicabilitatea lor este foarte mare, ele fiind utile specialiştilor din aproape orice domeniu de activitate. Acestea ajută la îmbunătăţirea pronunţiei, a discursului, la o vorbire mai clară, mai coerentă şi mai expresivă şi la corectarea defectelor de dicţie.

Continuare »

16 iun.

De dragul dicţiei

Pe gligul popalcos şi remilactic,
Un mândru papilandru tihirea,
La gligul cel flascos şi ciboractic
Apare zobildica ce-i zicea:

Papilandru, papilandru,
Stâlcul ţi-e atât de zbandru
Ca un tarniplac de ciondră
Strumpilat pe-un codobandru.

Gligul lin se popalca
Şi pe-un tarniplac de ciondră
Papilandru se zblanghea
Cu o zobildică blondă.

© 2024 blog.ro-en.ro