17 mai

Heteronime

Prezentare și exemple

14 apr.

Expresii despre natură și peisaje

Prezentare și exemple

11 aug.

Dude in the Desert

There is a California dude walking through a desert. He’s wearing shorts, sunglasses, a towel and listening to music on his iPod. He’s having a good time. Suddenly he sees a caravan approaching. He stops the Arabs and ask them cheerfully: „Hey dudes, how far is the sea?”

They look at each other and say: „Two thousand miles!”

And he says: „Wow what a cool beach!!!”

01 oct.

Under the sea

Articolele hotărâte şi nehotărâte

04 apr.

Abandonarea chiştocului

Cât dramatism! :)

23 iun.

DOOM 2: a deşerta – a detarta

! a deşerta îşi modifică o parte din paradigmă; DOOM2 nu mai indică forma de persoana I pentru indicativ, ceea ce mă face să cred că aceasta rămâne neschimbată – eu deşert; tot astfel, şi pentru persoana a III-a se păstrează el deşartă; conjunctivul prezent devine însă el să deşerte (în loc de să deşarte)

* deşertic este un adjectiv masculin cu pluralul deşertici şi femininul deşerticădeşertice. Din aceeaşi familie lexicală, primim *a se deşertifica, reflexiv cu indicativul prezent se deşertifică.

* a deşosa apare ca verb cu indicativul prezent deşosează; termenul se referă la dinţi, cu sensul de „a dezveli, a retrage din gingie”, ori la plante – „a-şi dezveli rădăcina”

* deşteptător este înregistrat ca noutate, având (pe lângă mai vechea valoare adjectivală) rol de substantiv neutru, cu pluralul deşteptătoare

* a detartra intră în DOOM cu întreaga sa familie; verbul are indicativul prezent detartrează, iar lui i se adaugă substantive ca *detartraj (neutru cu pluralul detartraje), *detartrare (feminin cu pluralul detartrări) şi *detartrant (neutru cu pluralul detartrante), care poate avea şi valoare adjectivală – cu pluralul detartranţi şi femininul detartrantădetartrante.

© 2024 blog.ro-en.ro