04 nov.

Overshare – cuvântul din Chambers Dictionary pentru anul 2014

Chambers Dictionary anunţă cuvântul anului pentru dicţionarul său: „overshare” se află în fruntea unei liste care cuprinde „photobomb”, „selfie” şi „bashtag”.

„Photobomb” a fost principalul concurent, însă a fost depăşit de „overshare” definit drept „expunere inacceptabilă de informaţii despre viaţa privată a unei persoane”, ceea ce înseamnă, conform dicţionarului, că „în prezent dăm la iveală mult mai mult decât am făcut-o vreodată”.

„Overshare” a fost capul unei liste compilate de către o echipă editorială Chambers, printre termeni numărându-se „bashtag” („folosit pentru comentarii critice sau abuzive”) şi „digital native” (“persoană care a învăţat să folosească computerele de când era copil mic”).

„Hipster” a trebuit să fie redefinit ca „persoană care cunoaşte şi apreciază jazz-ul şi este la curent cu toate noutăţile; membru al generaţiei beat din anii ’50 şi 60’” în „membru al generaţiei născute în anii 1980-90 care se uită de sus la cultura clasei de mijloc native şi conştient adoptă un stil de viaţă şi un mod de a se îmbrăca boem”.

David Swarbrick, director editorial la Chambers, a spus că echipa „a dezbătut săptămâni întregi” până au ajuns la alegerea finală. „’Overshare’ a ieşit învingător pentru că era relevant faţă de alte cuvinte luate în consideraţie. Reţeaua socială a creat un întreg vocabular nou, mare parte fiind cuprins în Chambers Dictionary, o miasmă de ‘gripe sites’, ‘click fraud’, ‘cyber bullies’ şi ‘fraping’.”

Swarbrick spune că acest termen e „de asemenea special pentru că, în tradiţia dicţionarului, vine cu o notă eufemistică. Este o frumuseţe britanică. Nu e nimic agresiv în el, e subtil, totuşi devastator, iar o parte dintre utilizatori l-ar lăsa la uşă.”

La Collins, lista a fost întocmită cu termeni aleşi dintre cei trimişi de utilizatorii www.collinsdictionary.com şi cei care „au revenit proeminent anul acesta, capturând esenţa lui 2014”.

Făcând referire la Chris Hoy care a intrat în cadrul fotografiei Prinţului William la Jocurile Commonwealth, la Benedict Cumberbatch din fundalul fotografiei U2 la premiile Oscars şi a unei nave de croazieră norvegiene la nunta lui George Clooney din Veneţia, Collins datează prima folosinţă a termenului „photobomb” din 2008, în urma unei căutări pe Google. A fost subiectul unui articol din Sunday Times din mai 2009, iar apoi, în 2012, „photobombing” a fost folosit pe scară largă în urma incidentelor cum ar fi cel al Tinei Fey care a intrat în cadrul altei fotografii la premiile Golden Globe din ianuarie 2012.

„Avem chiar şi ‘Queen photobomb’, când un oficial pe nume Phil Coates a invadat fotografiile reginei la deschiderea Olimpiadei din Londra”, a spus redactorul.

„Urmărim ‘photobomb’ de câţiva ani de zile, dar nu am fost siguri dacă va fi utilizat la scară largă”, a spus Ian Brookes, consultant lexicograf la Collins English Dictionary. „Evidenţierea sa la nivel înalt din 2014 arată puterea mijloacelor de informare în masă şi a evenimentelor sportive de a face publicitate unui cuvânt şi de a-l aduce pe buzele publicului larg.”

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro