Macquarie Dictionary a făcut public cuvântul anului 2014
Dicţionarul australian Macquarie a anunţat cuvântul anului 2014. Cuvântul “share plate” a câştigat premiul publicului, în vreme ce “mansplain” a fost alegerea comitetului de decizie (format din academicieni, printre care editorul artistic Catriona Menzies-Pike, jurnalistul şi autorul John Birmingham şi editoarea Macquarie Dictionary Susan Butler).
Ambii câştigători au fost aleşi dintr-o listă de cuvinte nou incluse în seria anuală a dicţionarului online Macquarie, printre care s-au mai numărat “binge-watching”, “emoji”, “green electricity” şi “selfie stick”.
Iată câteva detalii despre cei mai interesanţi termeni:
„Share plate” – substantiv care desemnează un fel de mâncare servit în restaurant şi format din porţii multiple care pot fi împărţite din acelaşi platou de mai mulţi meseni.
„Mansplain” – verb, colocvial care înseamnă a explica (ceva) unei femei într-un fel impunător pentru că se presupune că o femeie este ignorantă în ceea ce priveşte subiectul în chestiune. Termenul este format din MAN (bărbat) + (EX)PLAIN (a explica), cu “s” introdus pentru a crea legătura de pronunţie cu “explain”.
„Binge-watching” – substantiv care reprezintă practica prin care se urmăreşte un serial de televiziune favorit rulând mai multe episoade într-un singur calup. “Obiceiurile noastre de vizionare TV se schimbă. Putem să ne uităm la orice vrem oricât vrem. Aşa că ce facem? Dăm drumul la un calup întreg de episoade,” spune editoarea Susan Butler.
„Bamboo ceiling” – substantiv care defineşte o barieră creată de prejudecăţile care ţin pe loc avansarea australienilor asiatici în poziţii de conducere în guvern şi instituţiile de afaceri.
„Lifehacking” – substantiv ce defineşte aplicarea unor strategii ori scurtături folosite pentru a simplifica ori îmbunătăţii orice aspect al vieţii. “Lifehacking” a fost termenul de pe locul doi pentru cuvântul anului 2014. “Oamenii şi-au manifestat entuziasmul şi faţă de acest cuvânt. Se află într-un grup de cuvinte precum „de-clutter”. Există mişcarea de simplificare a unui stil de viaţă complicat. Aşa că termenul din lumea calculatoarelor „hack” a fost adoptat drept metaforă pentru a ajunge la o soluţie ingenios improvizată pentru ceva care dă oricui bătăi de cap,” a declarat editoarea Susan Butler.
„Selfie stick” – substantiv care defineşte un dispozitiv care cuprinde o tijă extensibilă cu un capăt de apucare pentru a susţine un aparat foto, un smartphone etc., permiţând utilizatorului să facă un selfie de la o distanţă potrivită şi să includă mai multe persoane în cadru, camera fiind activată de o telecomandă ori prin timer.
„Loom band” este un fel de acesoriu de modă pentru copii. „Reacţiile merg de la: ’termenul acesta ne e familiar de ceva vreme, cum de a durat atâta până a intrat în dicţionar,’ până la ’nu am auzit în viaţa mea de acest cuvânt, oamenii inventează cuvântele astea?’” – spune Butler. „Depinde ce loc ocupi în societate în funcţie de cum întâlneşti sau nu termenul.”