16 ian.

Milkshake duck – cuvântul anului 2017 în Australia

Termenul denotă o persoană care câștigă o atenție pozitivă la scară largă, ca apoi să fie imediat criticată când noi informații sunt făcute publice. Dezbaterea se întâmplă de obicei în mediul online. În pofida exemplelor faimoase din SUA, „milkshake duck” a fost numit cuvântul anului de către Macquarie Dictionary, subliniind originile sale australiene.

De unde provine termenul? De la o poveste despre o rață care bea milkshake-uri. Macquarie Dictionary, considerat o autoritate în engleza australiană, a atribuit termenul unui tweet viral din 2016, semnat de Ben Ward (@pixelatedboat fiind contul său de Twitter), un creator de animații local. Acesta a creat personajul „Milkshake Duck” pentru a descrie în mod amuzant dezbaterile online.

Postarea din Twitter spunea așa: „Tot internetul o iubește pe Milkshake Duck, o rață drăgălașă care bea milkshake-uri!” 5 secunde mai târziu: „Regretăm să vă informăm că rața este rasistă.”

Este un exemplu elocvent pentru toate situațiile în care social media venerează ceva sau pe cineva, ca ulterior, foarte repede, să se întoarcă împotrivă când se află alte informații.

De atunci a fost folosit pentru a eticheta situaţii din viața reală:

  • După ce puștiul american Keaton Jones a partajat un videoclip în care era hărțuit, familia sa a trăit o serie de acuzații că au vederi rasiste (pe care le-au negat).
  • Ken Bone a devenit celebru în 2016, când la dezbaterile prezidențiale americane a pus o întrebare, fiind acuzat mai târziu că a făcut comentarii online ofensatoare.
  • Un polițist din Florida denumit „hot cop” (polițistul fierbinte) din pricina comportamentului său, care ulterior a fost investigat pentru acuzațiile privind postări anit-semite pe Facebook.

Australia a tărit exemple similare. În 2016, un membru din audiența unui program de televiziune live a fost felicitat pentru că a întrebat de ce australienii cu venituri mici au fost omiși de la reducerea taxelor. A fost apoi criticat public când s-a dovedit că fusese condamnat pentru infracțiuni.

Macquarie Dictionary a declarat că termenul „în multe feluri surpinde esența anului 2017”. Chiar dacă nu cunoaștem termenul, cunoaștem fenomenul. Din păcate, probabil că termenul va rămâne cu noi și în 2018, căci oamenii continuă să facă lucruri neplăcute și să ne dezamăgească.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro