25 nov.

Cuvântul anului 2014, ales de Oxford Dictionary: vape

Oxford Dictionary a făcut public cuvântul anului 2014 şi este un cuvânt despre care Oxford spune că acum avem de 30 de ori mai multe şanse de a da peste el decât cu doi ani în urmă. „Vape” este o abreviere de la „vapor” sau „vaporize”. Vestea a venit la scurt timp după ce Merriam-Webster a adăugat termeni ca „selfie”, „tweep”, şi „dubstep”, în ceea ce acum pare o încercare disperată de a părea cool – mai ales ţinând cont de faptul că Oxford a ales anul trecut „selfie” ca fiind cuvântul anului.

Cuvântul „vape” este un verb definit ca „a inspira şi expira vaporii produşi de o ţigară electronică sau un dispozitiv similar”. Oxford spune că folosirea acestui termen s-a dublat în ultimul an. Termenul poate avea şi valoare de substantiv şi a surclasat pretendenţi precum „bae” şi „normcore”. E-ţigările au apărut pe piaţă din anii 1980 (Robert Stepney a definit termenul pentru prima oară în 1983, dar a devenit popular recent), iar „vape” a fost pentru prima oară expirat, însă a durat o vreme până când noua piaţă şi noul termen s-au maturizat.

„În dicţionare a existat un spaţiu gol, căci era nevoie de un termen care să descrie această activitate şi să fie distinct de smoking,” au declarat cei de la Oxford Dictionary. „Termenul ’vape’ a apărut ca să umple acest gol şi a devenit din ce în ce mai popular, ca şi obiceiul de a fuma ţigări electronice.”

În cazul în care nu aţi frecventat niciodată un magazin de specialitate, să ştiţi că termenul se aplică şi procesului prin care respirăm vapori dintr-o ţigară electronică, dar şi ţigării în sine.

„Mie personal îmi place să văd cum un termen precum ‘vape’ face furori, aşa cum termenul ’tutun’ e folosit pentru a face referire la ’ţigară’”, spune Casper Grathwohl, preşedinte al Diviziei Dicţionare de la Oxford University Press. „Însă termenul de anul acesta, ‘vape’, serveşte şi ca o fereastră prin care aruncăm o privire spre modul în care ne definim pe noi înşine.”

Iată alţi termeni incluşi de Oxford Dictionaries în 2014:

  • bae (substantiv): folosit ca un termen afectiv pentru un partener romantic
  • budtender (substantiv): persoană al cărei serviciu este de a servi clienţii într-un magazin de canabis
  • contactless (adjectiv): referitor la sau implicând tehnologii care permit unui smart card sau telefon mobil, etc. să se conecteze wireless la un cititor electronic pentru a face o plată
  • indyref (substantiv): referendumul independenţei Scoţiei care a avut loc în Scoţia pe 18 septembrie 2014 când votanţilor li s-a cerut să voteze cu da sau nu la întrebarea „Scoţia ar trebui să fie o ţară independentă?”
  • normcore (substantiv): o tendinţă prin care hainele obişnuite, demodate, sunt purtate ca un manifest deliberat pentru modă
  • slacktivism (substantiv, informal): acţiuni realizate prin intermediul Internetului sprijinind o cauză politică sau socială, dar privite ca cerând puţin timp sau implicare, cum ar fi semnarea unei petiţii online sau înscrierea într-un grup militant pe un site de socializare

Câţi dintre aceşti termeni vor mai fi în uz în următorii 10 ani? Aruncând o privire în trecut, descoperim „podcast” (2005) şi „carbon-neutral” (2006) ferm ancorate în dicţionar, iar altele au avut putere mai mică. Când a fost ultima oară, de exemplu, când aţi auzit pe cineva utilizând „hypermiling”, învingătorul din 2008?

Durata de viaţa a cuvântului „vape” s-ar putea să depindă de viaţa ţigărilor electronice, vânzările acestora dublându-se în 2013, dar în luna mai a acestui an au scăzut.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2025 blog.ro-en.ro