26 nov.

„Climate emergency” este termenul anului pentru Oxford Dictionary

Oxford alege „climate emergency” drept cuvântul anului dintr-o listă scurtă de termeni care au toți legătură cu mediul înconjurător, cum ar fi „climate crisis”, „eco-anxiety”, „ecocide”, „global heating” și „climate action”.

Oxford Dictionary spune că termenul este definit drept „situație în care e necesară o acțiune urgentă pentru a reduce sau a opri schimbările climatice și a evita potențialele dezastre de mediu care pot rezulta”.

Analiza datelor privind limba engleză indică o evoluție rapidă a termenului de la o obscuritate relativă la unul dintre cei mai proeminenți termeni – și proeminent dezbătut – din 2019.

Un balon cu aer cald pe care scrie „Climate Emergency” poate fi văzut în fața clădirii parlamentului începând cu 15 octombrie 2019 în Canberra, Australia. Protestatarii cer politicienilor să declare starea de urgență cu privire la schimbările climatice.

Într-o declarație Oxford spune:

Folosirea expresiei „climate emergency” a crescut abrupt în cursul anului 2019 și până în septembrie era de 100 de ori mai comun decât în anul precedent.

De fapt, folosirea termenului a explodat cu mai bine de 10.700% în intervalul septembrie 2018 – septembrie 2019. 

În 2019, urgența privind schimbările climatice a surclasat toate celelalte tipuri de urgențe despre care s-a scris, de trei ori mai frecvent decât frecvența privind problemele din sănătate, termenul situat pe locul doi.

Katherine Connor Martin, editor la Oxford Dictionaries, a declarat pentru New York Times:

Când răsfoim dovezile, e foarte clar că problemele privind climatul vizează toată sfera lexicală cu care noi lucrăm. Reflectă faptul că a fost o preocupare reală pentru vorbitorii de limba engleză în 2019.

La începutul lunii noiembrie, într-un nou raport, o echipă mondială cu mai mulți de 11.000 de cercetători din peste 150 de țări au declarat oficial că lumea se află în „urgență privind schimbările climatice”.

Thomas Newsome de la Universitatea din Sydney, unul dintre autorii raportului, a declarat:

Cercetătorii au obligația morală de a avertiza umanitatea de orice amenințare importantă. Din datele pe care le avem e limpede că ne confruntăm cu o situație de urgență privind schimbările climatice.

Țări precum Regatul Unit, Irlanda, Canada, Franța și Argentina au declarat urgența privind schimbările climatice.

„Climate emergency” bate termenii „climate crisis”, „climate action”, „climate denial”, „extinction”, „flight shame”, „global heating” și „plant-based” de pe lista scurtă.

Cuvântul anului intenționează să surprindă preocupările anului care tocmai se încheie și are potențial de a rezista fiind un termen de semnificație culturală. Alegerea cuvântului anului a reflectat conștientizarea din ce în ce mai acută privind schimbările climatice și limbajul folosit pentru a discuta acest lucru.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro