Collins Dictionary include termeni propuşi de public
Acum puteţi să căutaţi oficial cuvinte precum „liveblog”, „FaceTime””, „blootered”, „mummy porn” şi „cyberbully” în Collins Dictionary. Dar ce cuvânt mai este şi „amazeballs”?!
Pe durata verii 2012, Collins Dictionary, fondat în 1819, a deschis pentru public procedura de a propune termeni noi, în cadrul unui proiect dedicat tuturor celor care tânjeau „să fie parte a procesului de evoluţie” a limbajului cotidian.
Site-ul CollinsDictionary.com a fost lansat anul trecut şi are sediul în Glasgow, unde Collins English Dictionary publică dicţionarele şi alte titluri de succes ale editurii. Deschiderea aceasta faţă de public face ca îmbogăţirea limbii engleze să devină un proces mai democratic.
După ce Collins a primit peste 4.400 de cereri privind termeni noi într-un interval de două luni, editorii au verificat cuvintele primite şi au aprobat noile cuvinte care vor fi adăugate în dicţionar. Primul lot conţine 86 de „termeni şi definiţii născocite de mulţime”, majoritatea fiind din domeniul tehnic sau mediul social.
Într-o conferinţă de presă, Alex Brown, directorul departamentului IT, a declarat: „Întrucât CollinsDictionary.com acceptă acum în mod constant noi adăugiri, vom putea să monitorizăm mai bine cuvintele care apar, mai ales că ritmul în care limba engleză se schimbă este din ce în ce mai rapid.”
În pofida entuziasmului companiei, corectorul gramatical al computerului dumneavoastră s-ar putea să nu recunoască cuvinte precum „gazang” sau „hangry”.
Termenul „mummy porn” a fost înrădăcinat odată cu popularitatea atinsă recent de romanul „Fifty Shades of Grey”, al autoarei britanice E.L. James.
„Blootered”, un adjectiv folosit în mod obişnuit în Scoţia pentru a descrie o persoană în stare de ebrietate, a fost adăugat alături de „Facebook”, „cyber bullying” şi „floordrobe” (definit drept „un morman de haine lăsat în mijlocul camerei”.)
Tanya Clarke, în vârstă de 30 de ani, din Nottingham, a înscris cu succes cuvântul „amazeballs”, termen argotic folosit pentru a aproba ceva. Aceasta a spus: „Fiica mea are 10 ani şi-l foloseşte tot timpul. Cred că e unul dintre cuvintele ce vor fi folosite mult de către adolescenţi şi preadolescenţi. Cred că şansa oferită de Collins de a introduce online cuvinte noi este cu adevărat bună şi semnifică faptul că oamenii au şansa de a oferi punctele lor de vedere asupra lucrurilor pe care le spun şi a termenilor pe care-i folosesc.”
Printre alte cuvinte noi numărăm „frenemy” – persoană care e considerată şi prietenă, dar nu e; „shabby chic” – stil de design interior care foloseşte ornamente deteriorate sau uzate pentru a obţine „un efect romantic”; „tiger mother” („mamă tigroaică”) – o mamă foarte severă, care are pretenţia ca progeniturile sale să atingă un nivel superior în planul realizărilor.
Aceşti termeni vor fi incluşi în ediţia tipărită a dicţionarului, însă publicul va introduce în continuare cuvinte noi, astfel permiţând editorului să fie la curent cu noutăţile în timp real.
Alex Brown a mai declarat: „Am fost optimişti în ceea ce priveşte dorinţa oamenilor de a participa, însă am fost luaţi prin surprindere de volumul şi varietatea înscrierilor şi de modul în care această şansă de a contribui şi a ajuta la documentarea limbii engleze a captat imaginaţia publicului.”