09 iun.

Cuvinte surprinzătoare incluse în noul dicţionar oficial de Scrabble

Scrabble, cândva un joc al bunicilor, a devenit din ce în ce mai permisiv în ceea ce priveşte includerea de termeni în dicţionarul său oficial. Anul trecut jucătorii au fost invitaţi să voteze includerea unui termen, alegând “geocache”, un termen fără mare utilitate, dar şi neologisme ca “frenemy” şi “selfie”.

“Twerking”, “hashtag”, “obvs”, alături de „shizzle”, „ridic” şi “facetime” sunt printre cei 6.500 de termeni noi din „Biblia” scrabble-ului care reflectă era Internetului, însă îi face pe tradiţionalişti să protesteze. Numărul termenilor introduşi în “Official Scrabble Words”, publicat de Collins, este dublu faţă de ediţia anterioară, sub influenţa argoului, culturii pop şi webului.

„Era Internetului a revoluţionat incluziunea argoului în dicţionare şi în Collins, iar ‘Official Scrabble Words’ nu face excepţie,” a spus Helen Newstead de la Collins. „Dicţionarele au inclus mereu termeni ai limbajului oficial şi neoficial, însă erau greu de găsit dovezi scrise ale folosirii termenilor argotici. Acum oamenii folosesc argoul în postările de pe reţelele sociale, în tweets, bloguri, comentarii şi mesaje text, aceasta făcând în mod clar dovada unei varietăţi de exprimare neoficială în limba engleză care nu a existat anterior.”

Collins este singurul dicţionar care publică liste de termeni şi dicţionare de scrabble din toată lumea, mai puţin America de Nord. Dicţionarul oficial este înnoit la fiecare patru sau cinci ani.

Printre termenii noi cu punctaje mari pe tabla de joc se află „quinzhee” (29 puncte) – adăpost de zăpadă inuit.

Prin termenii legaţi de tehnologie se află „facetime”, „hashtag”, „sexting” şi „hacktivist”.

Sunt incluse şi interjecţii precum „augh”, „blech”, „eew” şi „yeesh”.

Nu toată lumea este fericită cu schimbările, puriştii obiectând contra termenilor de argou „lolz” – râs puternic, „cakehole” – gură şi „lotsa” – lots of.

Sue Bowman, membră secretară a Asociaţiei Jucătorilor Britanici de Scrabble, a declarat ziarului Daily Telegraph că noile cuvinte sunt „un abuz al limbii engleze”. „Par foarte artificiale. Fac parte mai ales din cultura tinerilor şi de influenţă americană,” a declarat doamna în vârstă de 67 de ani.

Este evident că mulţi oameni vor folosi noii termeni adăugaţi în dicţionarul de scrabble. Iată câţiva dintre aceştia:

  • cazh – formă scurtă a lui „casual” – 18 puncte
  • checkbox – căsuţă bifabilă pe ecranul unui calculator – 28 puncte
  • dench – excelent – 11 puncte
  • geocache – activitate recreativă prin care participanţii caută recipiente ascunse folosind GPS – 16 puncte
  • hacktivist – persoană care pătrunde ilegal în sistemele informatice din motive politice – 22 puncte
  • lotsa – o mulţime – 5 puncte
  • newb – formă scurtă a lui „newbie” – 9 puncte
  • thanx – formă scurtă pentru „thank you” – 15 puncte

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro