5.000 de termeni noi incluşi în Dicţionarul oficial al jucătorilor de Scrabble în engleză
A sosit şi ziua în care jucătorii de Scrabble pot forma pe tabla de joc cuvinte precum „qigong” sau „selfie”, fără să le fie teamă că se vor lua la ceartă cu partenerii de joc. Aceste cuvinte, printre altele mai mult de 5.000, sunt incluse în cea de-a cincea ediţie a Dicţionarului oficial al jucătorilor de Scrabble, editat de Merriam-Webster.
Cuvântul „te” ca variantă a lui „ti,” cea de-a şaptea notă muzicală din gamă, este o mică nestematată între cei 5.000 de termeni nou adăugaţi, ultimele adăugiri din dicţionar având loc acum un deceniu.
Robin Pollock Daniel este încântat de „te” şi de alte trei cuvinte formate din două litere — „da”, „gi” and „po” — acesta fiind psiholog clinic în Toronto şi campion al Asociaţiei jucătorilor nord-americani de scrabble, care are un comitet ce îi ajută pe cei de la Merriam-Webster să urmărească cuvintele noi din două până la opt litere care pot fi folosite la joc.
„Faptul că pot să agăţ un e sub t înseamnă că pot să formez mult mai multe cuvinte,” a explicat Daniel, care exersează jocul de scrabble două până la patru ore pe zi. „Uneori joci în paralel cu un cuvânt şi în cale îţi apar cuvinte formate din două litere pe care eu le numesc aminoacizii jocului. Cu cât avem mai multe cuvinte din două litere, cu atât vom avea mai multe posibilităţi de potrivire.”
„Qajaq” este unul dintre termenii noi preferaţi ai lui Peter Sokolowski, lexicograf şi editor al departamentului lui Merriam-Webster din Springfield, Massachusetts. „Qajaq”, a declarat acesta într-un interviu recent cu Daniel, „reflectă rădăcinile inuite ale termenului ’kayak’ si va cere o piesă albă, căci jocul de scrabble nu are decât un Q, în plus, e un termen rar care începe cu q şi nu cere u după el.” Şi ca o curiozitate, pentru un maniac al cuvintelor cum este Sokolowski: „qajaq” este un palindrom – fapt fără nicio importanţă în scrabble.
Cuvintele noi adaugă 40 de pagini dicţionarului de scrabble, care înregistrează deja mai mult de 100.000 de termeni utilizabili în joc. Definiţiile sunt minimale, însă se menţionează ce parte de vorbire sunt şi dacă au formă de plural. Pentru a fi incluse în dicţionarul care numără 36 ani – aceasta fiind cea de-a cincea ediţie – un cuvânt trebuie să se afle într-un dicţionar standard, să nu ceară scriere cu litere mari, să nu aibă cratimă sau apostrof şi să nu fie o abreviere, dar şi să fie format din două până la opt litere.
Printre termenii cu potenţial de cel mai mare scor se află „quinzhee” (adăpost făcut prin îndepărtarea unui morman de zăpadă). Aşezându-l pe primul rând al tăbliţei şi terminându-se în partea de sus dreapta cu un u deja existent, un jucător poate realiza 401 puncte, inclusiv bonusul de 50 puncte pentru folosirea tuturor celor şapte piese.
„Jocul devine mai accesibil şi pentru tineri, ceea ce şi dorim mereu”, a spus Daniel. „Toate cuvintele derivate din tehnologie fac jocul şi mai atractiv pentru ei.”
Sokolowski anticipează o perioadă de tranziţie pentru unii jucători care probabil vor avea nevoie de timp ca să se obişnuiască cu ideea că atât de mulţi termeni noi vor fi în curând disponibili pentru joc. „Va fi un pas mare pentru multe persoane care îl vor face”, a spus acesta, „însă, în acelaşi timp, dacă te aşezi să joci un scrabble după cină, iar cineva formează ’selfie’ pe tabla de joc, iar unul dintre jucători afirmă că nu e un cuvânt adevărat, ei bine, ia ghiciţi? Chiar este.”
Termenii nu pot fi folosiţi în turneele de Scrabble mai devreme de 1 decembrie 2014, însă dicţionarul a şi fost pus deja în vânzare, iar până la sfârşitul lunii vor fi disponibile aplicaţii înnoite.
Iată câţiva dintre termenii pe care jucătorii îi pot folosi în competiţiile viitoare:
BEATBOX (v. -ED, -ING, -ES) a cânta cu sunete emise fără instrumente pe ritm de muzică rap
BROMANCE (s. pl. -S) relaţie apropiată, fără conotaţii sexuale, între bărbaţi
BUZZKILL (s. pl. -S) ceva care are efect deprimant sau negativ
CHILLAX (v. -ED, -ING, -ES) a se calma
COQUI (s. pl. -S) o broască mică care trăieşte în copaci
DA (s. pl. -S) tati
DUBSTEP (s. pl. -S) un tip de muzică de dans electronică
FRENEMY (s. pl. -MIES) persoană care pretinde a fi prieten, dar de fapt este inamic
FUNPLEX (s. pl. -ES) o clădire cu facilităţi pentru sporturi şi jocuri
GEOCACHE (s. pl. –CACHED, -CACHING, -CACHES) a căuta obiecte ascunse folosind un dispozitiv pentru un sistem de poziţionare globală ca făcând parte din joc
GI (s. pl. -S) costum alb purtat în artele marţiale
HASHTAG (s. pl. -S) cuvânt, sau expriesie, precedat de simbolul # care înscrie într-o categorie textul pe care-l acompaniază
JOCKDOM (s. pl. -S) lumea atleţilor
JOYPAD (s. pl. -S) dispozitiv cu butoane care controlează imaginile de pe computer, folosit de obicei pentru jocuri
MIXTAPE (s. pl. -S) compilaţie de cântece înregistrate din surse diferite
MOJITO (s. pl. -TOS) cocktail preparat din rom, zahăr, mentă şi suc de limetă
PO (s. pl. POS) oală de noapte
PONZU (s. pl. -S) sos picant folosit în special cu fructele de mare
QAJAQ (s. pl. -S) caiac
QIGONG (s. pl. -S) sistem chinez de exerciţii fizice
SCHMUTZ (s. pl. -ES) noroi, mocirlă
SELFIE (s. pl. -S) fotografie a proprie persoane făcută de persoana respectivă folosind o cameră de telefon
SOJU (s. pl. -S) vodcă coreeană distilată din orez sau cartofi dulci
SUDOKU (s. pl. -S) joc de perspicacitate cu numere de la 1 la 9
TE (s. pl. -S) si
TEXTER (s. pl. -S) persoană care trimite mesaje text
VLOG (v. VLOGGED, VLOGGING, VLOGS) a posta pe blog material video
VODCAST (v. -CAST or -CASTED, -CASTING, -CASTS) a face disponibile fişierele video pentru descărcare de pe Internet
WEBZINE (s. pl. -S) revistă publicată pe Internet
YUZU (s. pl. -S) un fruct acru japonez din familia citricelor