26 feb.

Limbajul iubitorilor de tehnologie pătrunde tot mai mult în dicţionare

Cultura contemporană şi mijloacele de comunicare în masă continuă să influenţeze limba engleză, iar printre noile cuvinte adăugate în Dicţionarele Oxford se numără “tweetable” (potrivit pentru a fi postat pe site-ul de socializare Twitter), “social sharing” (nevoia oamenilor de a împărtăşi pe Internet evenimente ale vieţii de zi cu zi), “gossip mill” (propagarea bârfelor) şi “friend zone” (descrie o situaţie în care există o relaţie platonică între două persoane, una dintre ele având însă un interes romantic sau sexual nedeclarat faţă de cealaltă). Au mai fost incluşi în această ediţie şi “cruft” (software prost conceput sau nedorit), “dumbphone” (telefon mobil clasic, căruia îi lipsesc funcţionalităţile avansate caracteristice unui smartphone), “touchless” (se referă la dispozitive de control ale gesticii, cum ar fi kitul “Kinect” de la Microsoft, care foloseşte o cameră video pentru a interpreta mişcările corpului în timpul jocurilor), “SSD” şi “FOSS”.

Fiecare cuvânt şi expresie nouă adăugate de Oxford, după o evaluare riguroasă, fie că sunt sugerate de public, fie de către echipa proprie. Dacă cuvântul sau expresia sunt folosite doar de un anumit segment al populaţiei, de exemplu adolescenţii, este descalificat.

Inspiraţi din ultimele evenimente sportive, au apărut şi termenii “Olympic flame” (flacăra olimpică), “Olympic torch” (torţa olimpică) şi “torch relay” (înmânarea torţei), şi aceştia incluşi în Oxford Dictionaries.

Cuvintele din categoria culinară şi băuturilor au fost bine reprezentaţi în această ediţie şi includ “appletini”, “burrata”, “flexitarian” şi “tray bake” (prăjitură coaptă în tavă).

“Range anxiety” a fost descris drept “teama unei persoane care conduce o maşină electrică că bateria va rămâne fără curent înainte de a ajunge la destinaţie sau la un punct de reîncărcare”.

Majoritatea acestor termeni sunt familiari celor care sunt vinovaţi de petrecerea unor perioade îndelungate navigând pe Internet, însă pentru cei care au nevoie o mână de ajutor şi văd lumea tehnologiei drept un loc invadat de un jargon impenetrabil, e bine că aceşti termeni pot fi găsiţi într-un dicţionar. Termenii erau adăugaţi după o folosire de doi sau trei ani, însă mediul online permite acum o circulaţie mai rapidă, iar lexicografii se mişcă mult mai rapid în evaluările lor.

Noile cuvinte adăugate îi pot mulţumi pe jucătorii de scrabble, însă “LOL” adăugat de Oxford în 2011 a fost respins de organizaţia care stabileşte regulile jocului.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro