11 oct.

misery loves company

Expresia misery loves company avea, în închipuirea mea, o semnificaţie diferită de cea pe care am găsit-o repetitiv acceptată în diferite surse. Aveam impresia că se referă la nevoia oamenilor de a găsi alinare, confort, în prezenţa altor oameni, care să-i asculte şi să-i sprijine în momentele în care lucruri rele par să le întunece orizonturile. Ei bine, m-am înşelat!

Cuvintele acestea se referă la dorinţa celor trişti de a avea în preajmă oameni cu aceeaşi stare de spirit. Ca şi cum fericirea celorlalţi, fie şi sub forma unei banale veselii, le-ar face rău. Şi uneori e adevărat. Există chiar o teorie ştiinţifico-psihologică sprijinită pe experimente reale, ce spune că s-ar părea că şi alegerea partenerilor de viaţă, sau a oamenilor cu care împărţim acelaşi spaţiu, este în acord cu propriile stări. Justificarea pare să fie nevoia noastră de a ne consola, poate, cu ideea că şi alţii o pot duce la fel de rău, sau poate chiar mai ceva. Nu aş vrea să adaug şi „capra vecinului” la explicaţie… nu ştiu de ce, dar a te simţi nefericit şi a căuta compania celor asemenea ţie nu-mi pare acelaşi lucru cu a le provoca nefericire şi celorlalţi. Însă mi-am amintit de o replică a unui scriitor care vorbea ironic despre oamenii care aşteaptă, plini de speranţă, momentul când doi tineri se căsătoresc, pentru ca, mai apoi, să pândească detaliile care pot indica o iminentă despărţire, anticipând cu savoare sfârşitul. E un soi de confirmare a năruirii propriilor iluzii şi un soi de probă cosmică e propriilor greşeli.

Oricum ar fi, când mi-e rău, mie îmi place să închid uşa la casă şi să mă adun grămadă, trăgându-mă singură de şireturi. Că… vorba lui Thoreau: „If misery loves company, misery has company enough”. Nu mai are nevoie şi de mine.

1 comentariu la “misery loves company”

  1. 1
    Silvia Velea spune:

    Adevărat grăieşti, legea atracţiei îşi face treaba sa…din păcate în capul nostru. :))
    Lăsând gluma la o parte, tristeţile şi nefericirile fiecăruia pot juca rolul de supape de siguranţă pentru sănătatea sufletească, dacă sunt intime şi cu măsură. Partea proastă este că „albiile” sufletului sunt încăpătoare pentru toate e”fluviile” de pe care le drenăm, mai cu voie – mai fără voie, către noi, transformându-ne cu timpul într-o cloacă, dacă nu închidem „supapele” la timp.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a banaliza: Cuvânt vânturat pe buzele tuturor la ordinea zilei, şi mare făcător de minuni în rezolvarea ...
  • a dezamăgi: Pentru verbul a dezamăgi am găsit câteva explicaţii, iar cu una dintre ele nu prea ...
  • a dărui: Unul dintre cele mai extraordinare lucruri de care oamenii sunt capabili este acela de a ...
  • a aprecia: Verbul a aprecia are de-a face cu examinarea şi evaluarea sub raport cantitativ şi calitativ, ...
  • know-how: Know-how este o structură care mie mi se pare intim legată de ideea de proprietate ...

© 2024 blog.ro-en.ro