Cuvântul anului 2013 ales de Collins Dictionary: geek
Cândva „geek” era o insultă adusă iubitorilor de programare pe calculator, dar în timp sensul s-a schimbat şi iată că acum a fost ales cuvântul anului de către Collins Dictionary, pentru a ne aduce aminte cum o insultă poate fi transformată într-o insignă de onoare.
În luna septembrie 2013, echipa de la Collins a schimbat definiţia principală a termenului „geek” dintr-o persoană preocupată de calculatoare într-o „persoană care deţine foarte multe cunoştinţe şi este entuziastă faţă de o temă specifică”, familia lexicală fiind îmbogăţită cu termenii „geekery”, „geek chic” şi „geekdom”.
Cuvântul a fost inscripţionat pe tricourile vedetelor precum Simon Pegg care s-a identificat cu fenomenul „geek”, în vreme ce actriţa Olivia Munn a susţinut că fiind etichetat drept „geek” acum este echivalent cu „a avea pasiune, putere, inteligenţă.”
Alt cuvânt care a fost reevaluat în 2013 este „marriage” („căsnicie”) – după schimbările legislative privind căsătoria între persoane de acelaşi sex, în vigoare începând cu 29 martie în Anglia şi Ţara Galilor. Anterior definiţia se referea la relaţia dintre un bărbat şi o femeie, însă în versiunea online a dicţionarului se afirmă că mariajul este „starea unei relaţii prin care se convieţuieşte la un loc într-un parteneriat legal” sau „unirea legală sau contractul încheiat de două persoane pentru a trăi împreună”.
Ian Brookes, editor consultant al Collins Dictionary şi lexicograf în ultimii 20 de ani, a recunoscut că „geek” nu e un cuvânt care a explodat în limbă anul acesta. „Acest lucru probabil s-a întâmplat cu „twerk”, însă noi am simţit că acesta nu este un cuvânt cu adevărat festiv.” În schimb, „geek” etichetează tipul de cuvânt care îşi poate schimba sensul şi extinde longevitatea. „Comparaţi generaţiile trecute care foloseau „cloud”, „tweet” şi „tablet” cu cele actuale”, a mai adăugat acesta. „Această schimbare de sens reprezintă o schimbare pozitivă în percepţiile despre expertiza de specialitate şi este rezultatul influenţei tehnologiei în viaţa oamenilor în 2013. Ideea generaţiilor viitoare care vor moşteni o definiţie pozitivă a cuvântului „geek” este ceea ce Collins consideră că merită sărbătorit.”
Restul topului termenilor specifici anului 2013:
- twerking: mişcarea şoldurilor în sus şi în jos într-un dans sugestiv erotic. Provenit din combinarea termenilor „twist” şi „jerk”, cuvântul a fost la modă în acest an, fiind asociat cu Miley Cyrus.
- Plebgate: scandal public în care ministrul Andrew Mitchell i-ar fi insultat pe poliţiştii aflaţi la datorie pe Downing Street numindu-i „plebs”.
- Bitcoin: monedă digitală cu care utilizatorii de internet fac schimburi. A apărut în 2009, iar valoarea sa a crescut considerabil în acest an fiind din ce în ce mai acceptată de către comercianţii pe internet.
- phablet: un dispozitiv mai mare decât un smartphone, dar mai mic decât o tabletă. Combinaţia dintre „phone” şi „tablet”, este stadiul cel mai înalt al evoluţiei computerelor portabile, iar un exemplu ar fi Samsung Galaxy Note.
- fracker: o persoană sau o organizaţie implicată în extracţia gazului de şist prin fracturare hidraulică. În acest an guvernul şi-a dat acordul pentru acest gen de exploatare după ce fusese interzisă în 2011 de teama provocării cutremurelor.
- Cybernat: susţinător al independeţei Scoţiei care este activ pe forumurile online. Amestec dintre „cybernaut” şi „nationalist”, cuvântul a apărut în luna mai după ce Sir Chris Hoy a fost agresat pe formurile online.
- thigh gap: spaţiu dintre partea superioară a picioarelor atunci când o persoană stă în picioare cu ele apropiate. Această trăsătură controversată este privită drept dezirabilă în industria modei, însă deseori se poate obţine doar printr-o dietă excesivă.
- olinguito: animal din familia ratonului care trăieşte în pădurile din Columbia şi Ecuador. Descoperită în august 2013, această creatură este prima specie de carnivore care a fost identificată în emisfera vestică în ultimii 35 de ani.
- Black Friday: ziua de după Ziua Recunoştinţei considerată începutul sezonului de cumpărături pentru Crăciun. Practica americană de a oferi reduceri mari la produsele care pot fi achiziţionate în această zi a fost adoptată de comercianţii britanici şi nu numai.
- payday lending: obicei de a face împrumuturi pe termen scurt celor care le vor rambursa din leafa viitoare. Acest fenomen a fost subiectul atenţiei şi criticilor în mediile de comunicare în masă.
- Harlem Shake: un curent de pe internet în care oamenii interpretează o schiţă comică care implică un dans cu mişcări sălbatice. Acest dans executat pe melodia Harlem Shake a lui Baauer, s-a răspândit larg pe internet în februarie 2013.