07 iul.

Twerking – acum şi în Oxford English Dictionary, dar mai vechi decât crezi

„Twerking”, mişcarea de dans provocatoare popularizată de Miley Cyrus, a fost introdus şi în Oxford English Dictionary, cuvântul fiind mai vechi decât am putea crede, având o etate de aproape 200 de ani. În pofida folosirii sale din ce în ce mai frecvente din ultimii ani, existenţa cuvântului este atestată din anii 1820 şi descrie o „mişcare bruscă de răsucire”.

Cuvântul este unul din cele 500 tocmai adăugate în Oxford English Dictionary, printre care fac parte „twitterati” (utilizatorii împătimiţi ai reţelei sociale Twitter), „e-cigarette” (dispozitiv conţinând un lichid pe bază de nicotină care este vaporizat şi inhalat), „FLOTUS” (acronim pentru First Lady of the United States – Prima Doamnă a SUA, care în prezent este numelel oficial de pe Twitter al lui Michelle Obama) şi „fo’ shizzle” („for sure”).

„Twerking”, cu sensul de dans într-un mod sexual provocator, folosind mişcări ale posteriorului şi ale şoldurilor, îşi are rădăcinile la începutul anilor 1990 în scena muzicală „bounce” din New Orleans.

Cercetările desfăşurate de Oxford English Dictionary arată însă că termenul a fost folosit pentru prima dată în 1820, ca substantiv ortografiat „twirk”, definit drept „mişcare bruscă de răsucire”, sau „twitch” – „dezinformare”. Apoi a apărut ca verb prin 1848, iar ortografierea modernă a fost adoptată la 1901.

Miley Cyrus, la 22 ani, a făcut furori când a executat mişcarea pe scenă la o ceremonie de decernare a unor premii în 2013 îmbrăcată sumar.

Comentând despre „twerking”, Fiona McPherson, editor senior al Oxford English Dictionary, a spus: „Suntem convinşi că are aceleaşi origini ca şi dansul. A fost utilizat constant până în prezent însemnând acelaşi lucru. Cred că originea timpurie a acestuia este destul de spectaculoasă. Am fost destul de surprinşi.”

„Meh”, interjecţie care exprimă lipsa de entuziasm, a fost şi ea inclusă în Oxford English Dictionary. Se crede că termenul a fost folosit prima dată în 1992, înainte de a fi făcut popular de desenul animat TV „The Simpsons”.

Iată o listă a celor mai interesanţi termeni incluşi de OED recent:

  • auto-tune: dispozitiv folosit pentru a corecta interpretarea vocală nesincronizată cu melodia.
  • backronym: similar unui acronim, însă cuvintele au fost alese deliberat pentru a se potrivi cu iniţialele.
  • crowdfund: a finanţa un proiect prin contribuţia multor persoane care de obicei donează sume mici online.
  • e-cigarette: dispozitiv de forma unei ţigări cu baterii conţinând nicotină.
  • FOMO: Fear Of Missing Out (teama de a lipsi)
  • freegan: persoană care mănâncă mâncare aruncată pentru că nu agreează risipa.
  • go-juice: ceea ce ai putea numi ceaşca ta de cafea de dimineaţă care-ţi dă energie sau combustibil pentru maşini şi avioane.
  • handsy: termenul descrie o persoană care e zburdalnică şi nu-şi poate ţine mâinile pe lângă sine.
  • hyperlocal: pur local.
  • jeggings: concepuţi să arate ca blugii, dar au elastan în ei şi arată ca nişte colanţi. Puţin posibil să întrerupă circulaţia ca blugii skinny.
  • multi-starrer: film cu toată distribuţia formată de actori de categoria A.
  • photobomb: a fi un intrus în fotografia altcuiva.
  • sext: unde persoanele scriu mesaje explicite sexual
  • tenderprenuer: termen sud-african pentru o persoană din guvern care abuzează de putere pentru a obţine contracte guvernamentale.
  • twitterati: utilizatori Twitter cu mai mulţi urmăritori care postează în reţea în mod constant.
  • webisode: material video scurt sau program TV difuzat online.

Oxford English Dictionary înregistrează evoluţia şi dezvoltarea limbii engleze. Pentru ca un termen să fie admis, trebuie să fie în circulaţie cel puţin 10 ani, şi în literatură, şi în ziare. Dicţionarul care a văzut lumina tiparului în 1911 este unul dintre cele mai vaste proiecte de cercetare a limbii din lume şi ghidul complet al unei limbi engleze în permanentă schimbare.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro