12 oct.

a (se) susține

Verbul a (se) susține este unul destul de des utilizat și are foarte multe sensuri, precum și numeroase sinonime; vine din limba latină – sustinere, formându-se de la a ține, conform franțuzescului soutenir. Prima accepție a termenului este cea proprie, care funcționează în planul concretului, referindu-se la „a servi de suport (unui lucru), a face să se țină în poziție ridicată (ca să nu se răstoarne)”, dar și „a ajuta, a sprijini pe cineva (să nu cadă)”. Cel de-al treilea sens propriu aparține formei reflexive a verbului și înseamnă „a se ține în picioare”, dar și „a-și câștiga existența, a se întreține singur”.

Toate celelalte semnificații ale termenului se situează în sfera figurată, fie că are în vedere „a lua atitudine favorabilă față de o acțiune, de o cauză”, fie că se referă la „a aduce argumente în sprijinul unui principiu, al unei teorii, a afirma cu tărie ceva, a apăra cu fermitate”, la „a ajuta, a întreține cu mijloace materiale o instituție, o persoană” ori chiar la „a se menține pe poziție, a-și păstra poziția (socială)”. O utilizare aparte a verbului are în vedere acțiunea de „a prezenta în fața unei comisii sau a unui consiliu (în vederea unei calificări), a se prezenta la un examen sau la un concurs pentru a obține un titlu, un grad sau un post”.

Sinonimele sunt extrem de numeroase, atât pentru sensurile proprii, cât și pentru cele figurate. În funcție de context, iată-le, în ordine alfabetică: a afirma, a ajuta, a apăra, a arăta, a confirma, a da, a declara, a demonstra, a desfășura, a înfrunta, a însufleți, a întreține, a patrona, a pleda, a (se) popri, a pretinde, a proclama, a (se) propti, a purta, a (se) rezema, a rezista, a servi, a sluji, a (se) sprijini, a spune, a ține, a zice. Dintre antonime, dicționarele menționează a nega și a respinge – considerabil mai puține. Poate pentru că există foarte multe moduri de a susține un lucru, o persoană, o idee, în timp ce negarea nu presupune prea multă diversitate.

Atitudinea pozitivă va găsi întotdeauna o formă sau alta de manifestare, oamenii vor descoperi mereu noi și noi modalități de a-și manifesta solidaritatea, încrederea și sprijinul. Cele mai convingătoare dovezi de umanitate sunt cele care adună împreună manifestări de solidaritate, de la oameni dragi ori de la persoane cu desăvârșire necunoscute. Poate pentru că omul este o ființă ce depinde (da, știu, e tare cuvântul, dar îl păstrez) de aprecierile, recunoașterile și sprijinul semenilor său. Și, în definitiv, nici nu cred că e un lucru rău. Dimpotrivă, uneori am impresia că singurele lucruri care ne țin vii sunt capacitatea de a empatiza și de a ne susține unii pe alții. Singurele. Așa, pur și simplu.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) sprijini: Verbul a (se) sprijini este derivat al substantivului neutru sprijin, și are un singur sens ...
  • a admonesta: Verbul a admonesta vine din limba franceză - admonester, și se referă, în sens larg, ...
  • a (se) menține: Verbul a (se) menține vine din limba franceză (maintenir), formându-și paradigma după modelul lui a ...
  • a motiva: Verbul a motiva nu are prea multe sensuri, dar am descoperit că-s acoperite toate, zilele ...
  • a (se) salva: Verbul a (se) salva vine din latină și din italianul salvare, și înseamnă „a scăpa ...

© 2024 blog.ro-en.ro