04 mai

a realiza

Verbul a realiza înseamnă, în primul rând, „a aduce (ceva) la îndeplinire, a face să devină real, a transforma în fapt”, stabilind sinonimie cu a înfăptui, a atinge un scop, de pildă. Se mai pot realiza planuri, idei, obligaţii etc. Unul dintre sensurile speciale are legătură cu lumea artistică, referindu-se, mai întâi, la a crea, a plăsmui – o operă de artă. Pe de altă parte, verbul are şi o utilizare reflexivă – „a se dezvolta pe deplin, a-şi pune în valoare capacitatea de creaţie”, sinonim cu a se împlini, a se desăvârşi (despre o persoană, mai ales despre un artist).

Într-un mod foarte interesant, sensul acesta ce are legătură cu desăvârşirea este aşezat în dicţionare înaintea celui material, pecuniar – pe care, totuşi, oamenii îl folosesc mai des… Se poate referi, deci, la „a încasa preţurile (la mărfurile vândute)” ori a obţine, a dobândi, a câştiga (ceva). Pentru toate aceste sensuri, sinonimele sunt extrem de numeroase; exceptându-le pe cele deja menţionate, avem şi a adeveri, a ajunge, a alcătui, a concretiza, a efectua, a executa, a făuri, a inventa, a isprăvi, a îndeplini, a (se) produce, a săvârşi, a turna.

Iar discuţia poate continua… Contrar unor tendinţe recente, verbul pare a avea o legătură indestructibilă cu ideea de „real”, de „concret”. Probabil cea mai nouă şi mai controversată accepţie a termenului este sensul calchiat (la fel ca şi în franceză) după englezescul to realize. Unele dicţionare menţionează că verbul se poate referi la „a-şi face o idee precisă, a reuşi să înţeleagă, să pătrundă sensul unui lucru”. Ce-i drept, utilizarea este extrem de răspândită, însă ea nu este deplin acceptată.

Rezistenţa vine, probabil, din ancorarea – aşa cum spuneam – aproape organică a acestui verb în sfera concretului, a Realităţii care urmează Gândului. Astfel, el pare a se potrivi, mai curând, cu smulgerea (metaforică sau mai puţin metaforică) a Ideii din plan mental, decât cu aprofundarea ei. Evident, nimeni nu se poate opune felului în care evoluează Cuvântul oamenilor, căci el are viaţă şi legi proprii, aşa că e dificil de spus cine va câştiga această bătălie. Oricum, e bine de reţinut că, în acest moment, pentru acest sens se recomandă mai curând folosirea lui a înţelege, a-şi da seama decât a lui a realiza.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a contesta: Verbul a contesta face parte dintr-o categorie aparte, cea a cuvintelor pătrunse în limbă într-o ...
  • a câştiga: A câştiga are mai multe sensuri decât mi se părea mie că aş şti. Cel ...
  • Actualizare dicţionare bilingve şi o nouă facilitate: A trecut ceva mai mult de jumătate de an de la precedenta actualizare, dar în ...
  • a nemuri: Verbul a nemuri este un cuvânt care se întâlneşte rar, probabil pentru că fenomenul nu ...
  • a (se) săvârşi: Verbul a (se) săvârşi face parte dintre acelea care mie mi se par tare frumos ...

© 2024 blog.ro-en.ro