a promova (clasa)
Verbul a promova este un neologism care vine din latinescul promovere și, așa cum am discutat și cu altă ocazie, are mai multe sensuri. Cel care m-a preocupat zilele astea este și cel mai des folosit, cred – „a declara pe cineva absolvent al unui an de învăţământ, permiţându-i trecerea în anul următor”, echivalent al lui a trece (clasa), a avansa, a înainta.
Termenul este folosit și pentru a indica rezultatele pozitive ale examenelor, mai ales cele susținute la finalul gimnaziului și al ciclului liceal. Utilizarea pare legitimă, numai că există o diferență esențială între cele două situații: așa cum arată sistemul de învățământ românesc la momentul acesta, examenul de la sfârșitul clasei a VIII-a nu poate fi picat.
Spre deosebire de bacalaureat, unde nota pentru fiecare probă trebuie să fie cel puțin 5, cu media finală peste 6, admiterea la liceu se face pe baza notei obținute la examen, fără nicio condiție impusă. Evident, multe lucruri depind de această notă, dar media de admitere se calculează chiar și cu nota 2.
Prin urmare, folosirea lui a promova în discuțiile despre rezultatele obținute la Evaluarea Națională nu este recomandată, pentru că nota – oricât ar fi de mică – nu împiedică în niciun fel trecerea la nivelul următor. Indiferent de felul în care s-a încheiat această etapă din viața proaspeților absolvenți, le dorim mult succes la repartizarea computerizată de anul acesta!