24 ian.

a cotiza

Verbul a cotiza îşi stabileşte sensurile de bază în două direcţii principale. Înseamnă pe de o parte „a plăti o cotă-parte, o cotizaţie”, adică o sumă fixă achitată periodic de către membrii unei organizaţii sau ai unei asociaţii. Pe de altă parte, sensul reflexiv (rar folosit) presupune uniunea, efortul conjugat, pentru a participa la o cheltuială comună, iar substantivul cotizaţie desemnează, prin extindere de sens, orice contribuţie bănească la acest fel de aranjamente.

Dincolo de paginile dicţionarului, cuvântul are un sens conotativ extrem de neplăcut, ca de altfel toate lucrurile care vorbesc de dare de bani în viaţa omului. Însă acesta, mai mult ca altele, îşi pierde orice valenţe binevoitoare, pentru că se asociază, obligatoriu, cu „vrei – dai! nu dai – nu ai!” care atât de rău ne distorsionează, nouă românilor, pespectiva asupra lucrurilor. Am ajuns să fim convinşi de faptul că vorba aceasta ne e suficientă pentru a rezolva toate problemele care par peste puterile noastre. Nu eşti în stare să-ţi iei examenele – cotizezi şi se rezolvă; nu se uită niciun doctor la tine – un plic în buzunar face minuni; ai vreo idee pe care o consideri valoroasă, dar nimeni nu se opreşte s-o analizeze – banul îţi cumpără toată atenţia de care ai nevoie.

Din aceeaşi familie, infectează lumea pilele şi nepotismul, şi noi ne-am obişnuit cu mirosul lor putred, pe care-l confundăm cu realitatea, în faţa căreia strângem din umeri şi ne declarăm neputincioşi. Ne lăsăm roşi de viermele josniciei şi nici măcar nu mai căutăm scuze pentru tot felul de scoateri ale mâinii din buzunar, în gestul mizerabil al „cotizării” pentru celebrul şi egoistul „a ne fi mai bine”. Pentru că tare uşor uităm că, oricum ne-am convinge pe noi înşine că lucrurile stau altfel, starea de bine se leagă de linişte, sănătate şi curăţenie. Din toate punctele de vedere şi pe toate planurile. Şi n-are nimic a face cu burta, ori cu punga, ci cu oglinda. Nu, domnişoarelor, nu cea în care vă admiraţi dimineaţa frumosul chip cosmetizat, şi nu, domnilor, nu cea retrovizoare de la o gramadă de cai putere înghesuiţi sub vreo capotă nepreţuită. Cea a conştiinţei şi a valorii, doar!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a se scuza: Se foloseşte foarte des structura „îmi cer scuze”, pentru a ruga pe cineva să ierte ...
  • a examina: Verbul a examina sintetizează toate spaimele oricărui învăţăcel de oriunde. Uneori îmi pare că procesul ...
  • a (se) împrumuta: Verbul a (se) împrumuta are o mulţime de utilizări. Nu neapărat pentru că are multe ...
  • a prădui: Verbul a prădui este nou în DOOM2 şi are o situaţie particulară, din cel puţin ...
  • a sărbători: Verbul a sărbători e la promoţie în luna decembrie, cea binecuvântată: pe unde te-ntorci, dai ...

© 2024 blog.ro-en.ro