Arhiva pentru august, 2020

27 aug.

DOOM 2: a preambala – a preaslăvi

* a preambala (pre-am-ba-la) este verb cu indicativul prezent – el preambalează

! Preasfinția Sa este locuțiune prepozițională; se desparte Preas-fin-ți-a/Prea-sfin-ți-a, are genitiv-dativul Preasfinției Sale (abreviat P.S.S.) și pluralul Preasfințiile Lor. Din aceeași familie, sunt menționate și locuțiunile pronominale !Preasfinția Ta, !Preasfinția Voastră și !Preasfințiile Voastre.

! preasfințit este adjectiv din fondul vechi al limbii, masculin cu pluralul preasfințiți. Termenul se utilizează astăzi ca substantiv propriu masculin – !Preasfințitul, cu vocativul Preasfințite.

! preasfânt are acum două variante corecte pentru despărțirea în silabe – preas-fânt/prea-sfânt; este adjectiv masculin cu pluralul preasfinți și femininul preasfântă-preasfinte

! a preaslăvi (preas-lă-vi/prea-slă-vi) este un termen învechit, verb cu indicativul prezent eu preaslăvesc, imperfectul el preaslăvea și conjunctivul să preaslăvească

20 aug.

DOOM 2: Preacuvioșia Sa – în prealabil

! Preacuvioșia Sa deschide seria locuțiunilor pronominale, întregită de formele !Preacuvioșia Ta și !Preacuvioșia Voastră; despărțirea în silabe (Prea-cu-vi-o-și-a) și genitiv-dativul sunt similare – Preacuvioșiei Sale/Tale/Voastre. Acestora li se adaugă forma *Preacuvioșiile Voastre, care apare ca noutate.

* preaderare (pre-a-de-ra-re) este substantiv feminin cu genitiv-dativul preaderării

* Preafericitul apare ca substantiv propriu masculin cu vocativul Preafericite. După același tipar este compus și *Preaînaltul – substantiv propriu masculin cu vocativul Preaînalte.

* preajma este folosit în locuțiuni prepoziționale (cu genitivul) din/în/prin preajma lui. Dicționarul menționează separat forma !preajmă, folosită în locuțiuni adverbiale de tipul din/în/prin preajmă (stai prin preajmă), dar și *preajmă-, care alcătuiește locuțiuni prepoziționale (cu dativul) – din/în/prin preajmă-i.

* prealabil (pre-a-la-bil) are o valoare nouă (pe lângă cea adjectivală, mai veche), fiind folosit în locuțiunea adverbială în prealabil („mai întâi, mai înainte de…”)

13 aug.

DOOM 2: a prădui – Preacurata

* a prădui apare ca fiind nou, verb cu indicativul prezent ei prăduiesc, imperfectul el prăduia și conjunctivul el să prăduiască

* prăjitor dublează substantivul masculin cu aceeași formă de singular (care se referă la persoane), cu un substantiv neutru (aparat), care are pluralul prăjitoare

! prășire este substantiv (obținut prin conversiune din infinitivul lung al verbului corespunzător), feminin cu genitiv-dativul prășirii și pluralul prășiri

! prâslea este substantiv care are atât gen masculin, cât și feminin; are genitiv-dativul lui prâslea și pluralul prâslea. Un compus al lui este Prâslea-cel-Voinic (substantiv propriu).

* Preacurata este substantiv propriu nou, cu genitiv-dativul Preacuratei

06 aug.

DOOM 2: pound – praporgic/praporcic

* pound este un anglicism care se pronunță paŭnd; este substantiv masculin cu pluralul pounzi („unitate de măsură anglo-saxonă a greutății egală cu 453,59 g; livră”)

! pozeur este un termen livresc venit din franceză, de unde păstrează și pronunția – pozör (se desparte po-zeur); are atât valoare adjectivală, cât și substantivală, masculin cu pluralul pozeuri

* poziție-cheie apare ca noutate, substantiv feminin cu genitiv-dativul poziției-cheie și pluralul poziții-cheie (articulat pozițiile-cheie)

* a poziționa (po-zi-ți-o-na) este și el nou, verb cu indicativul prezent el poziționează

! praporgic / praporcic este un termen învechit, substantiv masculin cu pluralul praporgici/praporcici („sublocotenent în vechea armată rusă”)

© 2024 blog.ro-en.ro