30 apr.
* pomicultoare apare ca noutate, alternativa feminină a mai vechiului pomicultor; substantivul are genitiv-dativul pomicultoarei și pluralul pomicultoare
! pomină funcționează exclusiv în locuțiunea adjectivală de pomină
* pompieristic (pom-pi-e-ris-tic) este adjectiv nou, masculin cu pluralul pompieristici și femininul pompieristică-pompieristice (despre stil, vorbire, ton – bombastic)
! ponce vine din franceză, de unde păstrează și pronunția – pons; este adjectiv pentru substantivul piatră/pietre ponce
! poncif este substantiv neutru care are acum două forme de plural – poncifuri/poncife („idee, afirmație banală, loc comun”)
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
23 apr.
! politicianist (po-li-ti-ci-a-nist) își pierde valoarea substantivală și rămâne doar adjectiv („care face politică în scopul realizării intereselor personale”); masculinul are pluralul politicianiști și femininul politicianistă-politicianiste
* politolog (specialist în științe politice) este substantiv masculin cu pluralul politologi. Mult mai rar se folosește femininul corespunzător, *politologă, cu genitiv-dativul politologei și pluralul politologe.
* poliuretanic (po-li-u-re-ta-nic) este adjectiv masculin cu pluralul poliuretanici și femininul poliuretanică-poliuretanice
! Polul Nord și !Polul Sud apar ca substantive proprii masculine
! pomeți (umărul obrazului) este substantiv masculin cu formă doar pentru plural
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
16 apr.
! polisportiv (po-lis-por-tiv/po-li-spor-tiv) nu mai trimite la sportiv, ci primește propriile lui forme flexionare; este adjectiv sau substantiv masculin, cu pluralul polisportivi și femininul polisportivă-polisportive
! polistil (po-lis-til/po-li-stil) nu mai este adjectiv invariabil, ca înainte, ci are femininul polistilă și pluralul polistile („cu multe coloane; de mai multe stiluri”)
! polistiren este substantiv masculin cu pluralul polistireni; ca noutate, are acum două forme corecte pentru despărțirea în silabe – po-lis-ti-ren/po-li-sti-ren
* politic apare cu o valoare nouă, substantiv neutru
* politiciană (po-li-ti-ci-a-nă) este o noutate, varianta feminină a mai vechiului politician; substantivul are genitiv-dativul politicienei și pluralul politiciene (po-li-ti-ci-e-ne)
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
09 apr.
! polinucleară (po-li-nu-cle-a-ră) primește drept de existență (anterior trimitea la adjectivul polinuclear); are valoare adjectivală și substantivală, feminin cu pluralul polinucleare („celulă care are mai multe nuclee”)
! políp / pólip are două variante accentuale corecte; este substantiv neutru cu pluralul polipi (pronunțat și așa, și așa)
! polisemie este substantiv feminin cu genitiv-dativul polisemiei; noutatea este forma de plural, polisemii, acum acceptată („însușire a unor cuvinte sau unități frazeologice de a avea mai multe sensuri; calitatea de a fi polisemantic; polisemantism”)
! polisíndeton / polisindét sunt două forme acceptate ale aceluiași cuvânt, substantiv neutru care denumește o „figură de stil care constă în repetarea unei conjuncții la începutul fiecăreia dintre propozițiile unei fraze sau înaintea fiecărui termen al unei enumerări, pentru a accentua o anumită idee”
* polisinteză este substantiv feminin nou, cu genitiv-dativul polisintezei și pluralul polisinteze; termenul înseamnă „(în limbile polisintetice) folosire a unui singur cuvânt complex pentru mai multe cuvinte; folosire în unele limbi a cuvintelor lungi și complexe ca urmare a unirii tuturor părților din frază într-un singur cuvânt”
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
02 apr.
* poliflor se desparte po-li-flor; este adjectiv masculin, cu femininul polifloră (se folosește pentru miere și polen – „provenit de la mai multe specii de flori”)
! poligală este substantiv feminin cu genitiv-dativul poligalei și pluralul poligale („plantă erbacee vivace sau subarbust cu flori dialipetale; amăreală”)
! poligam este valoare adjectivală și substantivală, masculin cu pluralul poligami și femininul poligamă-poligame
! poliloghie / polologhie are acum ambele forme acceptate (cea de-a doua funcționa doar în registrul familiar, dar s-a impus în timp); substantivul feminin are genitiv-dativul poliloghiei/polologhiei și pluralul poliloghii/polologhii
! polimetacrilat este un sinonim al lui plexiglas; substantivul masculin are două variante pentru despărțirea în silabe me-ta-cri-lat/po-li-met-a-cri-lat și pluralul polimetacrilați
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!