Arhiva pentru septembrie, 2013

30 sept.

a promova

Verbul a promova are câteva sensuri, dintre care cel mai cunoscut (cel puţin aşa mi se pare mie, prin natura ocupaţiei mele) se referă la „a declara pe cineva absolvent al unui an de învăţământ, permiţându-i trecerea în anul următor”, deci „a termina cu succes o clasă sau un an de învăţământ”. Sensul acesta este, de fapt, o particularizare a unuia mai extins, care are în vedere „a ridica, a înainta pe cineva în funcţie, în grad, într-o demnitate”.

O altă semnificaţie a termenului are în vedere dimensiunea ideologică şi se poate referi la idei, cauze, doctrine. Înseamnă „a susţine făcând să capete (o largă) răspândire, a sprijini făcând să progreseze, să se dezvolte”. De la acest sens pleacă cea mai nouă accepţie a cuvântului, care funcţionează în publicitate şi care înseamnă „a organiza campania de lansare a unui produs pe piaţă”.

Termenul nu are foarte multe sinonime, dar acestea sunt diferite de la un sens la altul. Pentru primul pot fi amintite a trece (clasa), a avansa, a înainta, a înălţa, a ridica, în timp ce antonimele lipsesc aproape cu desăvârşire – am găsit doar a retrograda. În ceea ce priveşte cel de-al doilea sens, verbele echivalente sunt a susţine, a sprijini, a propaga, a difuza, chiar şi sintagma a face cunoscut.

Continuare »

30 sept.

Locul potrivit, momentul potrivit

Pentru o fotografie :)

27 sept.

A Note

The first graders were attending their first music lesson. The teacher was trying to begin at the beginning. She drew a musical staff on the blackboard and asked a little girl to come up and write a note on it.

The little girl went to the blackboard, looked thoughtful for a minute and wrote, „Dear Aunt Emma, just a short note to tell you I’m fine…”

27 sept.

Norocul căutat

Este el pe undeva… :)

27 sept.

Just My Imagination (Running Away with Me)

Cântecul interpretat de The Temptations

26 sept.

DOOM 2: a hăpăi – heavy metal

! a hăpăi este un termen familiar care suferă câteva modificări faţă de norma veche; indicativul prezent este eu hăpăi/hăpăiesc, imperfectul el hăpăia, conjunctivul prezent el să hăpăie/hăpăiască

! a se hârjoni trece în clasa reflexivelor; formele indicate de DOOM sunt eu mă hârjonesc (indicativ prezent), el se hârjonea (indicativ imperfect) şi el să se hârjonească (la conjunctiv prezent)

* hârlăuan apare ca noutate, având valoare adjectivală – masculin cu pluralul hârlăuani şi femininul hârlăuană-hârlăuane. Masculinul poate avea şi valoare substantivală, situaţie în care femininul corespunzător este *hârlăuancă, cu genitiv-dativul hârlăuancei şi pluralul hârlăuance; întreaga familie lexicală se formează de la numele localităţii Hârlău.

! a se hârsi este un regionalism (varianta hârşi nu este acceptată), verb reflexiv cu indicativul prezent el se hârseşte, imperfectul el se hârsea, conjunctivul prezent el să se hârsească

* heavy metal se pronunţă hevi metăl şi este substantiv neutru

© 2024 blog.ro-en.ro