Arhiva pentru noiembrie, 2010

30 nov.

Keywords

În lumea computerelor, listele de cuvinte-cheie (sau etichete / taguri, cum mai sunt numite) sunt tot mai des întâlnite, reprezentând una dintre cele mai eficiente modalităţi de organizare a informaţiei. Sunt folosite pe diferite site-uri de către realizatori sau utilizatori (mai mult sau mai puţin la vedere), în campanii publicitare care ţin seama de context (pentru a indica în ce context este dorită publicitatea), pentru a marca imagini etc.

Utilizatorul oarecare alege la repezeală câteva cuvinte care îi vin în minte, însă cei care vor să obţină maximul din astfel de liste folosesc adesea aplicaţii specializate. Keywords (de la SearchDictionaries.com) este o astfel de aplicaţie online, chiar una gratuită, pentru liste de cuvinte în limba engleză. Deşi nouă, aplicaţia are deja mai multe facilităţi utile, unele inedite. Alte facilităţi sunt avute în vedere şi vor fi puse în practică dacă va exista suficient interes.

30 nov.

Pierdut

Clar :)

29 nov.

a (se) deştepta

Verbul a (se) deştepta se referă la elemente dintre cele mai neaşteptate şi mai puţin apropiate ca semnificaţie. Este extrem de controversat din punct de vedere etimologic, pentru că cercetătorii nu pot cădea de acord asupra termenului de origine. Pare însă a funcţiona de multă vreme în limbă, lucru ce explică multitudinea de trimiteri semantice. Sensul denotativ (principal) al termenului sugerează ieşirea dintr-o stare… vegetativă, identică sau similară cu somnul, de pildă letargia, ameţeala, reveria sau visarea. În acesta caz, sinonimele sunt a (se) trezi, a (se) scula.

Prin extindere, verbul se poate folosi pentru orice alte forme vii, incluzând aici revenirea la viaţă, învierea naturii primăvara, sau pentru toate tipurile de trăire afectivă (sentimente, dorinţe, chiar idei), cu grade diferite de intensitate, de la a (se) ivi, a apărea, a (se) înfiripa, a înmuguri, a încolţi, a (se) contura, până la a suscita, a stimula, a (se) înviora, a (se) însufleţi, chiar a (se) stârni, a (se) dezlănţui. Sensul cel mai complex se referă la trezirea dintr-o formă de „adormire” mai subtilă, pentru a ajunge la starea de sesizare conştientă a vieţii şi a ceea ce se întâmplă, deci „a deveni conştient, a ajunge să înţeleagă, să-şi dea seama de realitate”, chiar „a căpăta mai multă inteligenţă”.

Continuare »

29 nov.

Prea bărbat

Merită o penalizare :))

29 nov.

Eminescu fara diacritice

Poate aude cineva :))

26 nov.

Consecinţă

La ora de matematică, profesorul întreabă:
– Gigel, poţi să-mi spui ce este o consecinţă?
– Da, domnule… Ceea ce se va întâmpla când ajung acasă cu o notă mică.

© 2024 blog.ro-en.ro