10 nov.

Collins a ales: binge-watch este cuvântul anului 2015

Collins English Dictionary apare în varianta tipărită şi online, prima sa apariţie datând din 1979.

Editorii de la Collins Dictionaries au anunţat că „binge-watch” este cuvântul anului 2015, în vreme ce alţi câţiva termeni au meritat atenţia şi au fost menţionaţi în lista de termeni.

Cuvântul a înregistrat o creştere de 200% ca folosire, conform celor care realizează dicţionarul, care au menţionat că Netflix şi iPlayer, ca şi seturile DVD box, sunt responsabile pentru larga răspândire a acestuia. Termenul defineşte umărirea a mai mult de trei episoade la rând dintr-un serial de televiziune.

Helen Newstead, director al Language Content la Collins, a spus: „Creşterea frecvenţei folosirii termenului binge-watch este clar legată de schimbarea radicală a obiceiurilor noastre de vizionare din momentul în care a apărut video recorder-ul cu 40 de ani în urmă. Nu e ceva neobişnuit ca telespectatorii să vizioneze un sezon întreg dintr-un serial, cum ar fi House of Cards sau Breaking Bad în doar câteva seri, lucru care în trecut ar fi durat luni de zile, iar apoi vor discuta acest tele-maraton în reţelele de socializare.”

„Clean-eating”, care desemnează obiceiul de a mânca sănătos, evitând în special mâncarea procesată şi preferându-o pe cea crudă, este menţionat în lista termenilor mari din ultimele 12 luni, care poate foarte bine să echilibreze timpul petrecut pe canapea în faţa televizorului.

Printre alţi termeni, sunt menţionaţi „dadbod”, cu referire la fizicul masculin fără „pătrăţele” („binge-watch” poate fi o cauză), „ghosting” – despărţirea de cineva prin tăierea tuturor legăturilor cu acesta, şi „contactless” – pe măsura ce tendinţa plăţilor de acest fel continuă să crească.

Termenul „manspreading”, care se referă la bărbaţii care-şi răşchiră picioarele prea mult când stau jos, mai ales în transportul public, a înregistrat un salt uriaş, în vreme ce folosirea crescândă a Tinder (ca şi a dispozitivelor touchscreen, în general) a asistat la avansarea cuvântului „swipe” în poziţii fruntaşe.

Frecvenţa utilizării termenului „shaming” (care are un sens nou, făcând referire la tentativa de a stânjeni pe cineva legat de ceea ce a făcut sau a spus on-line) s-a triplat din 2014, ceea ce Collins a subliniat ca fiind rezultatul comentariilor negative în mediile de informare în masă, în vreme ce „transgender” şi-a dublat frecvenţa de utilizare, mulţumită în parte figurilor proeminente ale lui Caitlyn Jenner şi Laverne Cox care l-au adus în lumina reflectoarelor.

Aceşti noi termeni vor fi de acum disponibili în dicţionarul online, însă varianta tipărită a acestuia fiind disponibilă abia în 2018, vom vedea dacă vreunul dintre ele vor vedea lumina tiparului.

Şi iată lista termenilor şi definiţiilor acestora din 2015 incluse de Collins:

  • binge-watch (verb): a urmări o serie de episoade la rând fără întrerupere
  • clean-eating (substantiv): dietă care constă numai din produse naturale, cu puţin zahăr, sare şi grăsime
  • contactless (adjectiv): referitor la plăţi şi smart carduri care folosesc tehnologi RFID (identitate prin frecvenţă radio) şi nu cer PIN sau semnătura clientului
  • Corbynomics (substantiv): politici economice promovate de liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn
  • dadbod (substantiv): fizic masculin netonifiat şi plinuţ, în special unul considerat atrăgător
  • ghosting (substantiv): încheierea unei relaţii prin ignorarea tuturor mesajelor celeilalte persoane
  • manspreading (substantiv): actul prin care un bărbat pasager dintr-un autobuz sau tren îşi desface larg picioarele fără să mai lase spaţiu şi celui care stă lângă el
  • shaming (substantiv): încercarea de a face de ruşine o persoană sau un grup atrăgând atenţia asupra comportamentului ofensator, folosindu-se mai ales de reţelele de socializare
  • swipe (verb): a mişca un deget de-a lungul unui touchscreen al unui telefon mobil pentru a aproba (dreapta) sau renunţa (stânga) la o imagine
  • transgender (adjectiv): despre o persoană al cărei gen nu corespunde pe deplin cu sexul pe care îl au din naştere

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro