21 mai

slash, backslash

Semnul „/” este numit „slash” în limba engleză, iar „\” este numit „backslash„. Pentru a sublinia mai bine diferenţa, uneori „/” este numit „forwardslash”, dar aceasta se întâmplă rareori. În limba română nu au denumiri consacrate („/” este numit uneori „liniuţă oblică”, mai degrabă descriptiv), aşa că există tendinţa de a fi preluate denumirile din limba engleză.

Ca şi în limba română, „/” are multe utilizări. Poate separa versuri, atunci când sunt scrise cap la cap. Poate ajuta la reprezentarea fracţiilor, fiind şi un simbol pentru împărţire. În limba engleză este folosit şi pentru a uni cuvinte sau în prescurtări (de exemplu, „without” este prescurtat „w/o”) şi în reprezentarea numerică a datelor calendaristice.

Semnul „\” era practic nefolosit în România înainte de apariţia calculatoarelor. În limba engleză se foloseşte uneori pentru a marca o porţiune mică de text care necesită corectare.

Cele mai multe confuzii între „slash” şi „backslash” apar când vine vorba de calculatoare. Acestea sunt folosite ca separator în căile fişierelor. Convenţia DOS, folosită pentru fişiere în sistemele de operare DOS şi Windows, cere ca separatorul să fie „\”. Pe de altă parte, convenţia UNIX, folosită pentru fişiere în toate celelalte sisteme de operare, dar şi în adresele de internet, cere ca separatorul să fie „/”. De asemenea, cele două semne au anumite semnificaţii în limbajele de programare.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • genius: În limba engleză, un geniu este numit "genius". Deoarece cuvântul este preluat din limba latină, ...
  • for example, for instance, e.g.: În limba engleză, există mai multe variante pentru a spune "de exemplu". Cea mai asemănătoare ...
  • economic, economical, economically: Adjectivul "economic" din limba română nu pare să ridice dificultăţi la traducerea în limba engleză, ...
  • disc, disk: În limba engleză, cuvintele "disc" şi "disk" sunt practic sinonime (iar traducerea în limba română ...
  • mucus, mucous: Cuvântul "mucus" este cât se poate de clar. Acest substantiv înseamnă exact aceleaşi lucru în ...

© 2024 blog.ro-en.ro