04 feb.

a interpreta

Verbul a interpreta are multe sensuri şi o sumedenie de sinonime. Într-o accepţie generală, de bază, înseamnă „a da un anumit înţeles, o anumită semnificaţie unui lucru”. Această acţiune se poate realiza recurgându-se la elemente clare, la asocieri definitive, la explicaţii recunoscute şi acceptate („a lămuri ori a explica un text, o lege”), dar şi dând o notă particulară, inedită, acestui demers („a expune atribuind o explicaţie personală”), cu referire la fapte, fenomene, evenimente, întâmplări, situaţii, contexte, chiar şi vise.

Dincolo de utilizarea lui în vieţile noastre de zi cu zi, unul dintre cele mai importante domenii în care este necesară această activitate este cel al artei (indiferent de materialul folosit), termenul însemnând astfel „a reda prin mijloace adecvate conţinutul unei opere muzicale, dramatice, literare”. Se poate discuta, deci, de interpretarea unui text literar (a comenta, a explica, a analiza), de interpretarea unui rol într-o piesă sau într-un film (a juca), de interpretarea unei bucăţi muzicale (a executa, a cânta).

Continuare »

02 aug.

Integrare Bing Translator pe ro-en.ro

Dat fiind că ro-en.ro oferă în primul rând dicţionare, pentru cei care doresc în primul rând să traducă fraze am integrat de mai mult timp serviciul automat de traduceri Google Translate.

Acum, am adăugat şi mai noul serviciu automat de traduceri Bing Translator, realizat de Microsoft. Astfel, acum sunt disponibile două variante de traducere.

În linii mari, cele două servicii sunt comparabile. Avantajul faţă de un dicţionar este că încearcă să traducă şi fraze, dezavantajul este că nu te poţi baza că e corect – de multe ori dau doar o idee despre ce înseamnă. Existând două variante uşor de comparat, se poate observa mai bine dacă e corect sau nu.

03 ian.

Manslater

Un aparat care face clară comunicarea dintre femei şi bărbaţi :))

© 2022 blog.ro-en.ro