21 ian.

DOOM 2: maternal – matricid

* maternal apare ca noutate, adjectiv masculin cu pluralul maternali și femininul maternală-maternale

* a matisi e un verb nou, pe care DOOM îl dă ca sinonim al lui a împleti, iar DEX-ul în explică prin „a îmbina capetele a două parâme sau a două cabluri, prin împletirea șuvițelor din care sunt făcute”; are indicativul prezent eu matisesc și ei matisesc

* matol este un termen argotic, adjectiv masculin cu pluralul matoli și femininul matoală-matoale. Din aceeași familie lexicală, e menționat și verbul *a se matoli (a se îmbăta), cu indicativul prezent el se matolește.

* matricial se desparte ma-tri-ci-al și se referă la matrice, fiind adjectiv masculin cu pluralul matriciali și femininul matricială-matriciale

! matricid rămâne substantiv neutru își schimbă forma de plural – matricide (anterior – matriciduri)

24 iun.

Mama maternală

Am auzit recent la televizor o sintagmă care mi-a zgâriat auzul: „mama maternală”. Am studiat puţin pentru a afla dacă a fost un accident sau această sintagmă chiar este folosită. Din păcate, deşi nu este des întâlnită, este folosită.

O femeie care este angajată pentru a avea grijă la domiciliul propriu de unul sau mai mulţi copii orfani se numeşte „asistentă maternală”. Probabil unii dintre copiii avuţi în grijă de astfel de persoane le spun „mamă”, dar statutul legal nu este acesta, copiii nefiind adoptaţi. Nu pun în discuţie dacă asta este bine sau rău, ci doar aberaţia gramaticală „mamă maternală”, provenită din combinarea cuvântului „mamă” cu sintagma „asistentă maternală”. Conform DEX, adjectivul „maternal” este sinonim cu „matern”, care înseamnă „de mamă, propriu mamei, care se referă la mamă; care provine de la mamă”. Evident, acest adjectiv nu se poate aplica substantivului „mamă”.

© 2024 blog.ro-en.ro