05 sept.

DOOM 2: happening – hardpan

* happening este un termen din engleză, a cărui pronunţie recomandată de DOOM2 este hepăning; termenul este substantiv neutru cu pluralul happeninguri, iar definiţia dată de DEX este „spectacol spontan, improvizat”

! happy-end vine tot din engleză, se pronunţă hepiend, este substantiv neutru cu articularea happy-endul şi pluralul happy-enduri

* Harap-Alb apare ca substantiv propriu masculin

* hard (prescurtarea familiară de la hardware) este substantiv neutru, anglicism cu pluralul harduri. Din aceeaşi familie, DOOM mai precizează *hard disk („disc magnetic inamovibil, de mare capacitate, folosit pentru stocarea datelor la computere”), substantiv neutru cu pluralul hard diskuri.

! hardpan vine din engleză, dar aparţine unui alt domeniu („strat impermeabil pe care nu-l pot străbate rădăcinile plantelor, format din hidroxizi de fier şi şi alţi coloizi care se precipită”); este substantiv neutru şi se desparte hard-pan

08 iul.

disc, disk

În limba engleză, cuvintele „disc” şi „disk” sunt practic sinonime (iar traducerea în limba română este evidentă). Totuşi, în domeniul stocării informaţiei s-a convenit (mai degrabă printr-o întâmplare devenită fapt) ca discurile pe care se înregistrează magnetic să fie scrise „disk„, iar cele înregistrate optic să fie scrise „disc„. Astfel, se scrie „hard-disk” (pentru că pe acesta înregistrarea se face magnetic), respectiv „compact disc” (CD-urile fiind înregistrate optic).

© 2024 blog.ro-en.ro