20 dec.

„Brexit” a fost adăugat în Oxford English Dictionary

Termenul „Brexit” circulă de cel puţin cinci ani, dar după votul din 2016 al Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, Oxford English Dictionary a decis că acest cuvânt şi-a câştigat un loc oficial în tomul său. Definiţia oficială a dicţionarului privind substantivul este: „retragerea (propusă) a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi procesul politic asociat acesteia”.

În luna decembrie s-au anunţat termenii incluşi în dicţionar, dintre aceştia făcând parte „Brexit”, împreună cu echivalentul său grecesc „Grexit”, dar şi „glam-ma”, „verklempt” şi mulţi alţii.

Continuare »

01 sept.

1000 de termeni argotici au fost adăugaţi în Oxford Dictionaries

Oxford Dictionaries a catalogat 1000 de termeni noi, în încercarea de a face o compilaţie a limbajului contemporan de argou şi jargon.

Ultimul lot de termeni include „cakeage” (taxă a unui restaurant pentru că serveşte o prăjitură adusă de un client), „fatberg” (depozit de grăsime care se depune în sistemele publice de canalizare) şi „Redditor” (persoană care foloseşte forumul de discuţii Reddit).

În listă au fost incluşi câţiva termeni care se termină în „-y”, printre care „cheffy” („trăsătura unui chef”), „melty” („care se topeşte sau e parţial topit”), „cidery” (nu, nu are gust de cidru, ci este locul unde se fabrică băutura) şi „cupcakery” („brutărie specializată în brioşe”).

Continuare »

27 nov.

Cuvintele anului 2012, după Oxford Dictionaries

Oxford Dictionaries SUA şi Oxford Dictionaries UK au stabilit drept cuvintele anului 2012, verbul „to GIF”, respectiv substantivul „omnishambles”.

„To GIF” înseamnă a crea un fişier cu extensia .gif (o imagine, de obicei animată). Termenul a fost folosit pentru prima oară acum 25 de ani, însă în 2012 i s-a atribuit rolul de verb, prin procesul lingvistic numit conversie. În limba engleză verbele sunt formate deseori pornind de la substantiv, cum ar fi, de exemplu, „to blanket” şi „to fork”, dar şi recentele „to Google” şi „to Photoshop”.

Continuare »

© 2021 blog.ro-en.ro